Пощенска банка вече е собственик на Банка Пиреос България

0
Как ще бъдат обслужвани клиентите на двете банки
Как ще бъдат обслужвани клиентите на двете банки Снимка: iStock

Пощенска банка, част от Юробанк груп, приключи придобиването на Банка Пиреос България – ключово събитие в стратегията на групата за разширяване на международната ѝ дейност с фокус върху пазари, на които е лидер.

До юридическото сливане на двете банки, Банка Пиреос България ще остане дъщерно дружество на Пощенска банка, съобщиха от банковата институция.

Очаква се операционната интеграция да се осъществи до края на годината. До приключването ѝ клиентите на двете банки ще продължат да се обслужват в настоящия формат: клиентите на Пощенска банка в клоновата мрежа и чрез електронните канали на Пощенска банка, а клиентите на Банка Пиреос България ще бъдат обслужвани в клоновата мрежа и чрез електронните канали на Банка Пиреос България.

Разработват се и общи продукти и услуги за клиентите на двете банки, а иновативната дигитална апликация – чатботът ЕVA 2.0, ще бъде пусната в следващите седмици, за да отговаря на клиентски въпроси. След приключване на юридическото сливане, системите и процесите на двете банки постепенно ще бъдат интегрирани.

Двете страни сключиха споразумение през ноември 2018 година. Още тогава сделката бе оценена на 75 млн. евро. На 28 март 2019 г. БНБ одобри покупко-продажбата, а на 10 май своето разрешение даде и Комисията за защита на конкуренцията.

Новата група ще се превърне в четвъртия по големина играч на пазара на банкови услуги у нас по размер на активите с дял от 10 на сто. Обединението ще изведе новата компания на четвърто място по обем на привлечени депозити от граждани и домакинства с общ дял от 11.5%, както и трето място при отпуснати жилищни и ипотечни кредити за физически лица (с дял от 17.9%),

До решението за покупко-продажбата се стигна, след като в хода на финансовата криза в южната ни съседка "Пиреос банк" получи сериозна държавна помощ от Гръцкия фонд за финансова стабилност, за да се рекапитализира. Условието бе за определен брой години тя да възстанови парите на държавния фонд. За да получи споменатата финансова инжекция от държавата, гръцката "Пиреос" пое ангажимента да продаде дъщерните си банки в чужбина, за да си осигури необходимата ликвидност. Банката вече приключи сделките около продажбите на поделенията си в Румъния, в Сърбия и в Албания. През 2015 г. Пощенска банка придоби и погълна активите на българския клон на "Алфа Банк" - друга голяма гръцка кредитна институция.

Юробанк груп е регионална банкова група с канадски и американски фондове като основни акционери.

Повечето експерти определят окрупняването на банките в България като здравословен процес за сектора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари