Порожанов декларирал, че няма брак с жена си

0
Така се е възползвал от правото в имуществената му декларация да не бъде публикувана информацията за нейните имотни сделки
Така се е възползвал от правото в имуществената му декларация да не бъде публикувана информацията за нейните имотни сделки Снимка: БГНЕС

Земеделският министър Румен Порожанов е декларирал пред антикорупционната комисия, че живее с жена на съпружески начала и така се е възползвал от правото в имуществената му декларация да не бъде публикувана информацията за нейните имотни сделки.

По този начин обаче той е скрил публично сделките на съпругата му Веска Порожанова, което законът не позволява.

Това става ясно от съобщение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) по повод на несъответствията в декларацията на Порожанов.

Вчера в. „Сега“ съобщи, че качената на сайта на КПКОНПИ декларация на Порожанов не отговаря на подадената от него пред комисията. Още преди две години сайтът „Биволъ“, съобщи, че тогава съпругата на Порожанов е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира – „Частни инвестиционни проекти“ и „Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан“. От „Армар“ Порожанова е взела два апартамента на бул. „Черни връх“ с подземен гараж, а от „Частни инвестиционни проекти“ – над 13 декара земеделска земя в Банкя. Апартаментите от „Армар“ са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият – през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв.

Тези сделки обаче не фигурират публичната годишна декларация на Порожанов, а той е бил длъжен да ги обяви. От земеделското министерство твърдят, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в копието, качено на сайта на антикорупционната комисия. По закон декларациите се подават на хартиен и електронен носител.

От КПКОНПИ съобщиха снощи, че земеделският министър е декларирал, че се намира във фактическо съжителство на съпружески начала и не желае да бъде публикувана информация относно това лице. Антикорупционният закон задължава хората на висши публични длъжности да декларират и имуществото на своите съпрузи, а по отношение на лицата, с които живеят на съпружески начала, законът позволява те да подадат декларация, в която да заявят, че не искат декларираната за тях информация да бъде публикувана.

Това е направил и Порожанов, въпреки че Веска Порожанова е негова законна съпруга, а не лице, с което е във фактическо съжителство.

„Електронната система на регистъра, при публикуване на декларациите, автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е посочил, че не желае да бъде публикувана. Комисията, на основание чл. 43, ал. 1 от ЗПКОНПИ, е извършила проверка на всички декларирани данни и обстоятелства от Румен Андонов Порожанов, включително и за лицето за което декларира, че се намира във фактическо съжителство на съпружески начала. Проверката е приключила с доклад за несъответствие“,  съобщиха от КПКОНПИ.

От комисията не посочиха кога е извършена тази проверка, кога са установили несъответствието, както и в какво се изразява то. Според БНТ посоченото несъответствие е именно, че Порожанов има сключен брак, а не живее на съпружески начала. От земеделското министерство пък съобщиха, че Порожанов е изпратил писмо до комисията, с което е дал съгласие цялата информация от имуществената му декларация да бъде публикувана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари