Порочен старт на "Хемус" и "Струма"

0
Какво се крие зад "Бързо да строим"
Какво се крие зад "Бързо да строим" Снимка: АКФ

Бързо да строим! Така изглежда към момента положението по магистралите "Хемус" и "Струма". Декретът от най-високо е ясен - първият аутобан да е готов през 2024-а, а вторият година по-рано.

Разбира се, има няколко логични причини за бързането. Едната си е чисто политическа - управляващите очевидно желаят да превърнат страната в предизборна строителна площадка и отново да развеят "видимите резултати" пред широката публика. Втората, особено в случая със "Струма", е, че съществува все по-реален риск от загуба на парите от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Третата причина пък е по-скоро техническа - очаква се тази година най-сетне да заработи електронното възлагане на обществени поръчки, което самото правителство определи като стъпка към изсветляване на процедурите. Тоест скоро администрацията ще бъде ограничена в предпочитанията й при публичните търгове, пише Атанаси Петров  за Банкеръ.

Ударното раздаване на пари бе белязано както от скандали, така и от завръщането на "Джи Пи Груп" във Висшата лига на поръчките. В началото на седмицата компанията подписа договор за строителството на тунела "Железница". Консорциумът, в който освен нея участват още "Глобъл контракшънс" и "Виа план", спечели търга с оферта от 185 млн. лева. Последва обаче четиримесечно разтакаване. Първо в прокуратурата постъпи сигнал за нередности около компанията при печеленото на проекти. Държавното обвинение започна разследване и пресече опит на съдружник да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина. Бяха повдигнати и обвинения за пране на пари. Реакция имаше и от премиера Бойко Борисов, който разпореди да се намери законов начин "Джи Пи Груп" да бъде извадена от проектите с държавно и европейско финансиране, а самата фирма изпрати позиция до медиите, заявявайки, че се отказва от строителството на тунела "Железница". Всичко това се случи, докато Върховният административен съд разглеждаше жалба за избора на консорциума-изпълнител. В крайна сметка жалбата бе отхвърлена.

И катарзисът на Борисов, и плановете на фирмата обаче приключиха бързо. След подписването на контракта за строителството на тунела "Джи Пи Груп" отново изпрати писмо до медиите. Първоначалният отказ бе обяснен със "заради обществения интерес и манипулативната обстановка, която се опитваше да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации". Парафирането на договора пък бе аргументирано именно с "предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет, които могат да възникнат при неизпълнение на проекта до 2023 година".

Строителният министър Петя Аврамова също обясни защо пътната агенция не е изпълнила разпореждането на премиера."АПИ е действала изцяло в рамките на закона - няма как да отстрани участник по някакви други причини освен чисто законовите", каза Аврамова. По думите й, ако "Джи Пи Груп" не бе подписала договора, търгът трябвало да започне отначало. И да се загуби още време.

Иначе ренесансът на "Джи Пи Груп" продължава и с още една поръчка. Отново в консорциум фирмата спечели търга за изграждането на системи за сигнализация и комуникация по жп линията Пловдив - Бургас с цена от близо 185 млн. лв. без ДДС.

При магистрала "Струма" възникна напрежение и покрай заключителния етап от търга за изграждането на трасето край Кресненското дефиле, оценено на близо 900 млн. лева. През седмицата организацията "Антикорупционен фонд" показа "неправомерни подготвителни и проучвателни действия по бъдещата магистрала, преди да има обявен спечелил участник в процедурата за избор на изпълнител." Покрай цялата тази история лъсна тоталното безхаберие на институциите. Проверка на Югозападното държавно предприятие, което е собственик на разораните терени, установи, че около 2700 м стари пътища са преминати с булдозер и са направени 3800 м нови пътища. Има 13 сондажа и 300 м път в земеделски земи. Шефът на предприятието инж. Дамян Дамянов пресметна, че това е около месец работа. В това време обаче нито пътната агенция, нито горското стопанство са проверили дали дейностите са законосъобразни.

От АПИ казаха, че такива дейности не са възлагали. Тоест сондажите и изграждането на обходни пътища са били незаконни. Стана ясно обаче, че фирмата "Пътпроект - 2000" е осъществявала въпросните дейности. Тя била ангажирана с разработването на идейния проект за трасето. Както можеше да се очаква, от агенцията отхвърлиха твърденията, че покрай тази история някой измежду кандидат-строителите ще има предимство пред конкурентите си, въпреки че "Пътпроект - 2000" играе в консорциум с един от претендентите. За наличието на конфликт на интереси било рано да се говори, тъй като още не са подадени офертите. Тази процедура приключва до дни. Очакванията са мащабът на поръчката да привлече големите като "Главболгарстрой", "Джи Пи Груп" и "Трейс". Почти сигурно е, че те отново ще са в надпревара с редица чуждестранни компании.

Не по-малко са неразбориите около "Хемус". Там, както е добре известно, 1.34 млрд. лв. бяха отпуснати на държавната "Автомагистрали". От ден първи обаче витаят съмнения, че дружеството само ще преразпределя колосалната сума към подизпълнители, тъй като няма необходимия капацитет за изграждането на 134-километрова отсечка. От отговора на строителния министър Аврамова на запитване на БСП се разбра, че "Автомагистрали" са подписали тригодишни рамкови споразумения с "ПСТ груп", "Пътища и мостове", "Галчев инженеринг", "Инжстройинженеринг" "Геострой", "ГБС-Инфраструктурно строителство", "Грома холд" (предишно име "Агромах") и "Инфрастроежи". С всяка от тези фирми през ноември са подписани три типа договори - рамков контракт "за изпълнение на различни видове дейности", договор за наем на техника и договор за доставка на строителни материали. Те са до 2021 г., когато се очаква да завърши този етап на дострояването на магистралата.

Естествено, това не e потвърждение, че тези фирми са реалните строители на "Хемус". Но е притеснително, че от държавната компания "Автомагистрали" не правят публични изявления по темата. Като цяло информацията е оскъдна и нищо чудно всичко отново да се изясни постфактум. Ако се осланяме на последните изказвания на премиера Бойко Борисов, строителството на първите три лота от аутобана трябва да започне още през март. 

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари