Пораженията на белите дробове на пациент с COVID-19

3
В жълто са оцветени зоните от белите дробове, които са поразени от вируса
В жълто са оцветени зоните от белите дробове, които са поразени от вируса

Пораженията, които нанася COVID-19 на белите дробове може да се окажат непоправими.

Това показва триизмерно видео, направено при изследването на 59-годишен пациент в болница във Вашингтон.

Д-р Кийт Мортман от Университетската болница „Джордж Вашингтон“ сподели кадрите със света, за да подчертае колко е важно да спазваме мерките срещу разпространението на COVID-19.

Пациентът е имал само високо кръвно, а преди броени дни не е имал никакви симптоми. Към момента мъжът е на апаратно дишане, но даже това не е достатъчно и се налага кръвта му да получава кислород през допълнителна машина. За изследването е използвана техника, която обикновено намира приложение при лечението на онкологични заболявания или при планирането на сложни операции.

В жълто са оцветени зоните от белите дробове, които са поразени от вируса. Организмът се бори с вирусите, като ги блокира в определени зони. Скенерът, обаче, показва, че инфекцията се е разпространила в огромна част от ключовия орган.

 „За съжаление, при такава степен на увреждане, на белите дробове ще им е нужно дълго време, за да оздравеят. При между 2 и 4% (в зависимост от това на коя статистика вярвате) от пациентите с COVID-19 щетите са невъзстановими и болестта отнема живота им“, отбеляза лекуващият му лекар пред CNN.

При възпаление, белите дробове са неспособни да дават кислород на кръвта и да отнемат въглеродния двуокис. Това кара пациента да се задъхва и да се опитва да диша по-дълбоко, за да влиза повече въздух в дробовете. При тежките случаи това вече е невъзможно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари