Поне 800 милиона лева са откраднати от санирането

0
Комисията "Манолова" установи, че се е плащало за мази и помещения, в които работници не са влизали
Комисията "Манолова" установи, че се е плащало за мази и помещения, в които работници не са влизали Снимка: БГНЕС

Комисията "Манолова" установи, че се е плащало за мази и помещения, в които работници не са влизали

Шокиращи разкрития направи вчера парламентарната комисия, която разследва управлението на ГЕРБ. "За санирането човек може да онемее. Около 3 млрд. лв. са отделени за над 2000 сгради, като предстои да се санират още", отчете в социалните мрежи председателят на органа Мая Манолова. Така излиза, че на сграда се падат по около 1.5 млн. лв. Сметките на Манолова сочат още, че са откраднати около 800 млн. лв., пише вестник Сега. Министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова напусна заседанието на комисията, така че не стана ясно каква е версията на ГЕРБ.

Излязоха данни и за конкретния начин на изтичането на средства. Манолова ги описа: "Първо, обществената поръчка се възлага на база РЗП на сграда, а не на база количествени сметки. Така се надписва квадратура и се печелят пари. Освен това, се слагат 10 % непредвидени разходи, които не трябва да се начисляват, защото сградите имат технически паспорт. Второ, плаща се за подземните нива на всеки от блоковете (мазета, отделения за парно и др.), без да са санирани. И трето, плаща се за вече подменена от собствениците дограма. Така от програмата се отклонявят от 28 % до 52 % на саниран блок! Само за един такъв блок отклонените средства са 469 хил. лв. от парите на данъкоплатците". И обобщи: "Узаконена схема за поне 800 млн. лева".

Че от санирането се краде, българите знаят отдавна. Приносът на комисията е, че вкара темата на възможно най-високо ниво - парламента. А събраните документи ще бъдат предадени на прокуратурата и служебния министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари