Поне 550 лева наем за двустаен в София

0
Студентите идват, скочиха цените на квартирите до вузовете и метрото
Студентите идват, скочиха цените на квартирите до вузовете и метрото

Първи септември дойде, а началото на академичната учебна година е съвсем скоро. През този месец е най-трескавото търсене на квартири за новите студенти.

Това е и златно време за хазяите, които в този период могат да пробутат и най-скапаните жилища, и то без да приемат пазарлъци за цените. Особено в тези части на София, които са близо до учебни заведения или са с удобен градски транспорт.

Най-търсени са едностайни и двустайни жилища, но много често приятели решават да наемат заедно тристайно и да си делят парите за наема и режийните разходи, показа проверка на ТrafficNews.

 Най-предпочитани са обзаведените имоти, но наемателите държат обзавеждането да е ново и поддържано.  В много случаи обаче попадат на апартаменти, в които мебелите не са сменяни в последните 30-40 години.

 Ако собствениците не желаят да инвестират в обзавеждане, по-добре е да оставят имота си само на настилки и да дадат възможност наемателите сами да си изберат обзавеждането, съветват брокери от агенция „Адрес”.  

Средният етаж също е предимство ред първия или последния. Ако жилището е на партер, наемателите изискват то да е обезопасено срещу кражби.

 Интерес към наем на имоти има както към централните части на града, така и към кварталите по линията на метрото – „Младост”, „Изток”, „Надежда”. Студентите предпочитат „Студентски град”, „Дървеница” и „Овча купел”. Сред желаните квартали са „Бели Брези”, „Гео Милев”, „Лозенец”, „Дианабад” и южните райони като цяло.

 В квартал „Овча купел” средните наеми са сред най-ниските в столицата. Двустаен апартамент там излиза 550 лева, а тристаен – 750.   Този квартал обаче е близо до Нов български университет и на някои места, където има ново строителство, цените на квартирите са доста високи.

Другата най-евтина локация е „Люлин” – 555 лв. за двустайно жилище и 750 – за тристайно. До квартала, който е доста отдалечен от центъра и от повечето учебни заведения, вече може да се стигне бързо с метрото. „Дружба” също е сред евтините – 655 лв. е средната цена за двустайно жилище.

 В Студентски град цените не са сред ниските – 710 за две и 980 лв. за три стаи. За сметка на това пък учащите ще пестят от транспортни разходи, ако вузът им е наблизо.

 Не е изненада, че в центъра и в „Лозенец” жилищата под наем са най-скъпи – 810 и над 1200 лева.  Малко под тях е „Младост” със 745 и 1100 средни цени.

 „Съветваме хората, които търсят жилище под наем, да се обръщат към утвърдени агенции и консултанти по недвижими имоти. Не бива да разчитат единствено на офертите в интернет - част тях са на нереални цени, което изкривява очакванията им. Важно е да се проверява собствеността на имота и тя да бъде удостоверена с необходимите документи”, съветват от „Адрес”.

Разбира се, търсенето на квартира с посредник е по-лесно. Но комисионът обикновено е по 50% от стойността на наема, които плащат и двете страни по сделката. 

Хазяите пък обикновено искат поне един наем за депозит. А в някои случаи настояват и за два. Така че първоначалната инвестиция за квартира в София е доста солена. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари