Полярна мечка с надпис "Т-34" слиса еколози в Русия

0
Експерти еколози предупредиха, че това може да се отрази на способността на дивото животно да ловува и може да му причини животозастрашаващи вреди
Експерти еколози предупредиха, че това може да се отрази на способността на дивото животно да ловува и може да му причини животозастрашаващи вреди

Видео запис на полярна мечка с изрисуван върху тялото ѝ надпис с черен спрей "Т-34" беше излъчен в социалните мрежи и предизвика възмущение и тревога, съобщи Би Би Си.

Експерти еколози предупредиха, че това може да се отрази на способността на дивото животно да ловува и може да му причини животозастрашаващи вреди.

Според информацията в момента тече разследване, за да се определи къде точно е заснет смущаващият клип, но е сигурно, че става въпрос за арктическите зони на Русия. Специалистите припомнят, че Т-34 е модел съветски танк, изиграл ключова роля при победата над нацистка Германия във Втората световна война.

Видеото беше споделено във "Фейсбук" първо от Сергей Каврий, член на природозащитната организация WWF, а после и бързо разпространено в останалите канали за социална комуникация.

Каврий казва, че клипът е споделен с група в "Уотс Ап" на коренното население на Чукотка и че учените, които изследват дивия живот в района, не биха надраскали мечката по такъв начин.

"Не знам подробности относно конкретния регион, окръг или околия, в който са заснети кадрите. Ако наистина става дума за военна тема..., то това е някакъв вид перверзно неуважение на историята", пише Каврий.

Пресаташето на WWF-Русия Дария Буянова коментира пред Би Би Си, че е изпитала "истински шок", когато е видяла кадрите, и че надписът "изглежда като лоша шега".

Цитиран е и Анатоли Кочньов, учен от Северния биологичен институт, който казва, че не би било възможно мечката да бъде надраскана, без да е била упоена. Той изразява предположение, че това е направено в района на Новая Земля, където по-рано екип изследователи е приспивал полярни мечки, навлизали в населени местности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари