Положението стана – и Мангъров е прав, и Мутафчийски. И вече умират пред болниците

19
Системата е скапана, ама досега не е била подлагана на такова натоварване
Системата е скапана, ама досега не е била подлагана на такова натоварване

Болниците се препълниха, почнаха да умират по 120-150 души на ден и невярващите в епидемията позамлъкнаха. Възгласите – „Ама не са им правили аутопсия“ вече не вървят много

Невярващите, че има вирус бяха около една четвърт от българите, според социологическо проучване. Още повече пък са онези, които смятат, че това е обикновен грип. За тях обясненията на пулмолози и вирусолози, че не е обикновен грип, са спекулации и всяване на паника.

Сега някои насочиха гнева си върху здравната система – била скапана, лекарите били лоши, затова умират пред болницата. Как да поеме Бърза помощ по 500 обаждания в денонощие, както е в София? Как да поемат болниците тежките случаи, като се заразяват 1500-2000 души на ден в София и още толкова в страната?

Системата е скапана, ама досега не е била подлагана на такова натоварване.

През пролетта и лятото имаше гневни изблици из социалните мрежи – „Абе, покажете ми един болен от тоя ковид, не познавам нито един.“ Сега всеки познава по един или лично го е карал. Лошото е, че все повече хора познават и по някой починал.

Имаше и непрекъснато размахвани справки, че през 2019 са починали повече хора от 2020. НСИ взе да пуска статистика за умрелите по седмици и се вижда, че увеличението тази година е рязко нагоре (виж графиката).

Данни на НСИ за брой на умрелите в България по седмици. Вижда се, че от октомври броят им рязко се увеличава – червената линия.

Имаше и непрекъснати сравнения с други болести. И т. н.

Не е въпросът да им натриваш носа на отрицателите. Те пак няма да повярват. Те само са позамлъкнали и си измислят нови доводи да отричат. Продължават да смятат, че от предпазни мерки няма нужда, стресът бил по-лош от вируса, ако си караме без маски и дишаме свободно из мола, ще се опазим, здравната система е скапана, затова умират, всъщност те не умират от ковид, а от други болести и ни лъжат, не им правят аутопсии…

От друга страна почнаха и въздишки колко прав се оказал ген. Мутафчийски. Дали? Неговата реплика „Много хора ще измрат. Яко ще измрат. ..Е, ще видиш“ не беше предвиждане. Това беше сърдито, обидено тропане с крак, че вече не го слушат и са го разкарали от амвона, от който като шаман с генералска униформа се беше опиянил да проповядва всеки ден.

Така набра авторитет и другият полюс – Мангъров. Като палячо го канеха във всички телевизии, проповядваше как вирусът ще отшуми до края на лятото, няма да има втора вълна и т. н. Медиите го канеха толкова често неслучайно – Борисов популистки разхлабваше мерките, не глобяват за нарушения, „няма да затваряме държавата пак”, както каза. Затова – пускайте повече Мангъров, пък щабът да си плаши. Ако телевизите искаха такъв плурализъм и за политиката, това правителство отдавна да е паднало.

И понеже хората се депресират и закриват очи и уши като малки деца пред лошите новини за епидемия, умрели от ковид и препълнени болници, са се хванали за Мангъров като гуру – само той разбирал. Това институтът „Робърт Кох“, това „Джонс Хопкинс“ пасти да ядат, Мангъра е светилото, той ни казва, че маски нема нужда, чай и аспирин стига. Ама по света – от Израел до Иран, от Русия до САЩ и т. н. въвели предпазни мерки – те там не разбират, искат да ни поробят, Мангъров ни казва истината.

Сега сме в положение – и Мангъров е прав, и Мутафчийски. И твърдо излязохме по смъртност от вируса на трето място в Европа, както съобщи днес главният санитарен инспектор.

Понеже се разболяват все повече хора, мнозина почнаха да споделят из Фейса (дори такива, които не са ходили на тест, ама го били изкарали) – как трябва да пиеш лимонов сок и джинджифил и минава леко.

Коментар от Фейсбук, който издава мислене на социопат, без отношение към уязвимите.

Със и без Мангъров и Мутафчийски, и джинджифил, вирусът си върви. И бецежето, дето уж ни спасяваше, вече не помага.

И мангъровистите развиват учението как всички ще се заразят, ще оцелее който може, ще изгорят само едни „сухи съчки”. Всъщност това е социопатия. Теорията за сухите съчки означава майната им на възрастните, на уязвимите и предразположени към тежко изкарване (и на възраст под 50 има жертви). Мерките им дават шанс да дочакат ваксина, опазват болници и доктори от срив. Няма значение…

Само ни плашат, за да ни поробят, няма вирус, това е обикновен грип, разходки на чист въздух, чай и джинджифил спасяват…

Автор: Иван Бакалов / E-vestnik.bg

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари