Полицейски шеф подаде оставка след прикриване на инцидент със загинал пешеходец

0
Пламен Узунов е подал оставка заради нарушения при  разследването на пътен инцидент със загинал пешеходец
Пламен Узунов е подал оставка заради нарушения при разследването на пътен инцидент със загинал пешеходец

Директорът на полицията в Пловдив Пламен Узунов е подал оставка заради нарушения при  разследването на пътен инцидент със загинал пешеходец, при който се появиха съмнения за полицейски чадър над извършителя, съобщиха от МВР.

Новият шеф на ОДМВР - Пловдив е старши комисар Христо Разсолков, който оглавяваше дирекцията в Благоевград.  На негово място в ОДМВР - Благоевград е назначен Росен Танушев, настоящ заместник-директор на областната дирекция.

На 12 август 24-годишният Милан Дивеков блъска на пешеходна пътека в Пловдив 63-годишен мъж, който загива. На шофьора не е назначена кръвна проба за алкохол и наркотици. Тестван е само с дрегер, който е дал отрицателен резултат. Не е назначена и автотехническа експертиза.

Въпреки указанията на наблюдаващия прокурор, на Дивеков не са повдигнати обвинения, а е разпитан само като свидетел. Не е задържан за 24 часа, въпреки че самоличността му е установена. Вместо това е оставен да се прибере вкъщи със собствената си кола, която също не е задържана, за да бъдат извършени следствени действия. Задържан е с прокурорско постановление, след като е разпитан като свидетел.

Полицаите не са предприели и никакви действия, за да установят самоличността на свидетелите на инцидента. От делото е отстранен първият разследващ полицай, но следващият разпитал само един свидетел, който доброволно дал данните си на МВР. След този единствен разпит полицаят заявил, че "не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами "не се появят на разпит", пишат от прокуратурата.

По случая вече е образувано дисциплинарно производство срещу разследващ полицай от Областната дирекция МВР - Пловдив. В хода на направената проверка от дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, са били разпитани общо 43-ма души. Вътрешният министър Румяна Бъчварова е разпоредила и цялостна проверка на работата на ОДМВР - Пловдив.

Това стана след като главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до министър Бъчварова с искане да вземе мерки. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че Пътна полиция дълго време е била толерантна към Дивеков. Той е санкциониран за нарушения по пътищата осем пъти. Има 5 влезли в сила акта и 3 фиша. Нито един от тях не е платен. Въпреки това обаче от КАТ не са му отнели никакви контролни точки.

След инцидента Дивеков беше арестуван, но окръжният съд в Пловдив го освободи от ареста с мотива, че няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Прокуратурата обяви, че ще обжалва това решение.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари