"Полицаи" всяват паника в Русе

14
Служители на полицията всяват паника с телефонни обаждания до гражданите в Русе
Служители на полицията всяват паника с телефонни обаждания до гражданите в Русе

"Служители на полицията" всяват паника с телефонни обаждания до гражданите в Русе.

Днес получихме сигнал от притеснени граждани, които получили обаждане по телефона от "служител на Първо РУ - Русе". Хората са изпаднали в паника, защото не е нормално полицията да ти звъни по телефона, което много прилича на познатата схема на телефонните измамници.

"Полицаят" се представял за инспектор Костов от Първо РУ - Русе, който привиквал граждани да получат някаква "тайна" пратка. След въпрос, каква е тази пратка и защо трябва да се получи на среща с въпросния полицай, отговор няма. Обажданията се правели от няколко различни мобилни номера, което поражда още повече съмнения и страх у хората.

0888****15 е последният номер от който е звъняно.

Защо служители на полицията използват същия подход на телефонните измамници?

Това не е първият случай за подобна практика, която видимо е порочна, но изглежда това не притеснява МВР

Кварталните полицаи са основните "заподозрени" в този телефонен тормоз над хората. Вместо да обикалят по адреси и да се представят на хората, те издирват телефоните им номера и започват да им звънят безразборно. 

Обаждането от непознат мобилен номер по телефона не удостоверява по никакъв начин, че обаждането е от полицията и хората имат пълното основание да се притесняват. Всеки един измамник от Ветово може да ти се обади по телефона и да ти каже, че е инспектор Костов и търси съдействие.

От Dunavmost съветваме всички хора да не откликват на обаждания по телефона от непознати номера.

Съветваме и органите на МВР да вземат адекватни мерки и да спрат тази порочна практика на свои служители, която лесно може да бъде взаимствана от телефонните измамници.

МВР многократно е давало съвети как да разпознаете и избегнете телефонна измама, които противоречат на действията на собствените им служители: 

"Независимо, че в много случаи униформени се намесват и предотвратяват телефонни измами, има хора, които се поддават на сценариите на измамниците и се лишават от спестяванията и ценностите си. Затова МВР отново призовава под никакъв предлог гражданите да не се предоставят пари или ценности на непознати, след обаждане по телефона.

Най-често използваната от измамниците схема е - „Оказване на помощ на полицията“.

При всички положения, не се поддавайте на този сценарий, защото полицията никога не търси по телефона съдействие от гражданите и няма практика да им иска пари за целите на своите операции. При получаване на подобни обаждания е важно разговорът да бъде прекъснат и своевременно подаден сигнал на тел. 112, по възможност о друг апарат, а не този, от който е получено обаждането от измамниците.

Измамниците използват и други сценарии, но при всички тях общото е едно – телефонно обаждане от непознат и искане на пари.

Разпознай измамата:

АКО ПОЛУЧИШ ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА, ПРИДРУЖЕНО СЪС ЗАПЛАХИ

АКО ПОСЛЕДВА ТЕЛЕФОННО ОБАЖДАНЕ ОТ ПОЛИЦАЙ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ

ТОВА Е ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА.

НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙ!

НЕ СПОДЕЛЯЙ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ!

НЕ ПРЕДОСТАВЯЙ ПАРИ!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари