Полезно ли е да водим бебето на море

1
Има няколко съображения, които трябва да имате предвид, когато отивате на море с бебе
Има няколко съображения, които трябва да имате предвид, когато отивате на море с бебе

Мисълта за подготовката на чантата с пелени, дрешки, хавлии, наличието на пясък абсолютно навсякъде и безпокойството за приспиването и леките закуски, може да направи отиването на плажа с бебе твърде сложно, за да си заслужава. Но си заслужава. Заслужава си!

На каква възраст може да заведем бебе на плажа?

Ако се чудите на каква възраст е подходящо да заведете малкото си бебе на плажа, простият отговор е, че няма възрастова граница. Плажът е перфектната дестинация за бебета и малки деца, тъй като има изключително много неща, на които те да се насладят там. Излагането на естествения свят и ползите от слънчевото греене - да не говорим за вълшебните ефекти на морския въздух и успокояващите звуци на вълните са само част от доводите, че почивката на море ще има положително въздействие върху вашето дете от най-ранна възраст, пише Framar.bg

И все пак, бъдете предпазливи!

Има, разбира се, няколко съображения, които трябва да имате предвид, когато отивате на море с бебе.

Новородените бебета са с твърде крехка имунна система и изключително уязвими! Контактът с морската вода на бебе на по-малко от 2 месеца може да бъде особено рисковано, така че е добра идея да отложите това, ако имате новородено. Ако бебето е по-голямо, бъдете изключително внимателни и го пазете от попадане на морска вода в устата на бебето. Това го излага на риск от различни заболявания, причинени от поглъщането на химикали във водата или бактерии. Новородените бебета не могат да регулират много добре телесната си температура, поради което мястото, на което искате да плувате също има голямо значение. Ако сте на място, на което водата е достатъчно топла (близка до водата за къпане на бебето), бебе, по-голямо от 2 месеца може да се намокри за няколко минути. Но, бъдете разумни - ако водата Ви се стори хладна, то за бебето ще е наистина студена. Ако бебето започне да трепери или устните му стават сини, обезателно го изкарайте от водата.

Слънцето е важен източник на витамин Д, но в безопасни дози. Не излагайте много малки бебета изцяло на слънце и посещавайте плажа преди 11 часа и след около 15 часа, когато слънчевите лъчи не са толкова силни.

Каква слънчева защита трябва да използваме за бебето?

Дори и да не е на пряка слънчева светлина, деликатната кожа на бебето лесно може да изгори, ако не бъде правилно защитена. Ако бебето Ви е на по-малко от шест месеца, дръжте ги далеч от слънцето и останете на сянка. Ако имате по-голямо бебе или малко дете, го пазете от слънцето между 11:00 и 15:00, когато е най-горещата част от деня и слънцето е най-силно.

Когато бебето е на слънце, трябва да бъде облечено в свободни памучни дрехи в светъл цвят, които да покриват краката и ръцете му. Сложете му широка шапка, която засенчва лицето и шията, а за по-големите деца и слънчеви очила, които да предпазят очите от слънцето и пясъка.

Бъдете особено внимателни при избора и количеството слънцезащитен продукт при бебета на възраст под шест месеца!

Преди да излезете на слънце, нанесете слънцезащитно покритие върху кожата на бебето, която не е покрита с дрехи или шапка, включително ръцете и краката. Най-лесно да направите това е сутрин, преди обличане на детето. По този начин можете да сте сигурни, че не сте пропуснали нищо. За тази цел, използвайте слънцезащитно средство, специално създадено за бебета и деца, със слънцезащитен фактор (SPF) най-малко 15. Уверете се, че слънцезащитните продукти, които използвате са качествени. Това означава, че те действително осигуряват защитата, която е отбелязана на опаковката. Нанасяйте повторно на всеки няколко часа и след всяко влизане във водата, дори, ако слънцезащитните продукти са водоустойчиви.

Колкото по-голямо е детето, толкова по-дълго може да остане на плажа и толкова повече ще се забавлява. Най-добре е да бъдете гъвкави относно продължителността на престоя си и да се съобразите изцяло с настроението на вашето бебе. Дори да си представите цял ден на плажа, реалността може да е само половин час!

Бебетата на плажа са не само удивително фотогенични, но и престоят им на плажа води до редица ползи за развитието. Ето кои са причините, поради които е полезно да замените за кратко климатизираните, стерилни помещения за игра на бебето с играта на пясъка и слънцето.

Играта в пясъка подобрява физическото и психическото здраве

Всички знаем, че да играят на открито и да дишат чист въздух е чудесен начин децата да усетят природата и да изградят своята издръжливост. И тук е по-добра новина - изследванията показват, че играта с мокър пясък, усещането в дланите, писане в пясъка или изготвяне на пясъчни кули могат да направят чудеса за физическото и психическото здраве на Вашето дете:

Играта я пясъка подобрява физическото развитие. Има различни начини, по които малките деца могат да се забавляват на пясъка. Когато използва кофичка и лопатка, усилието да се излее от една кофичка в другата и вдигането на пълната с пясък играчка развива двигателните му умения и укрепва мускулите му. Освен това, усилието за захващане и задържане на играчките подобрява фините двигателни умения. Играта в пясъка е полезна и за координацията на ръцете.

Играта в пясъка разширява въображението. Изграждането на пясъчен замък на плажа или създаването на мостове в пясъчна яма на пръв поглед е обикновена игра, но всъщност, е важен начин за развиване на въображението на детето. Това е добър начин да насърчите неговото творческо мислене и креативност.

Помага за изразяване на емоциите. Според специалисти, играта в пясъка е форма на психоаналитична експресивна терапия, тъй като позволява на децата да изразяват травмите и емоциите си, без да се налага да говорят за това. Това е ценно средство за лично и емоционално развитие. Играенето със свободно изтичащия пясък не поставя никакви ограничения, тъй като те могат да направят каквото искат с него. По този начин децата получават възможност да общуват невербално. Пясъчната игра също така отпуска и успокоява деца, които са ядосани, наранени или обидени.

Играта с пясъка насърчава социалното взаимодействие. Тъй като играта в пясъка е предимно игра на открито, където детето може да играе самостоятелно или с други деца, то получава шанс да развие социалните си умения, подобно на игрите в детската градина или детската площадка, на която играят много деца. Това социалното взаимодействие помага на детето да се научи да чака своя ред, да споделя своите играчки и да разговаря. Посещенията на плажа със семейството предоставят на детето и още една възможност да взаимодейства с възрастните.

Играта с пясъка подобрява вниманието и концентрацията. Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват родителите и учителите, докато дисциплинират и възпитават децата, е тяхната липса на концентрация. Много деца трудно се съсредоточават върху определено нещо за повече от няколко минути. Все по-често ставаме свидетели и на дългото стоене на детето пред компютър, смартфон или таблет, докато родителите са заети. Това, от своя страна, оказва силно влияние върху тяхното внимание, тъй като те лесно се разсейват.

Играта с пясък включва докосване на мекия пясък, усещане за неговата структура, натрупване и изработване на сгради. Това дава възможност на децата да създават различни неща с него. Подобна дейност им помага да се съсредоточат върху задачата и да подобряват концентрацията.

Играта с пясъка подобрява когнитивното развитие. Да се научи да пише върху пясъка и да рисува форми в него, е от изключително голяма полза за когнитивното развитие на детето. Много деца може първоначално да се затрудняват да пишат върху лист или тетрадка, да държат молив или пастел, но писането и рисуването по пясъка винаги е лесно и забавно.

Играта в пясъка изгражда имунитет. Изследователите посочват, че децата, които често играят на открито, в пясък или трева, както и с клонки и листа сред природата, са по-здрави от тези, отглеждани в санитарна, вътрешна среда. Малко "изцапване" ще помогне на имунната система на детето и ще я направи по-малко уязвима от заболяване.

Изследва нови и различни текстури

Съвременните майки отделят много пари за играчки, книги, килимчета, които съдържат различни текстури, цветове и звуци. Това е така, защото осигуряването на бебето на разнообразни сетивни стимули може да бъде терапевтично, да подобри моторните умения, да помогне на бебето за опознавателните способности и да допринесе за овладяването на речта. Имайки предвид огромното разнообразие от текстури и усещания на плажа, включващи сух пясък, мокър пясък, камъчета, черупки, водорасли, вода, топъл пясък, студен пясък, вятър, плажът действа като "научна лаборатория" за бебетата.

Те се успокояват

В търговската мрежа има изобилие от играчки и аксесоари, които издават т. нар "бял шум" включващ звуци от природата, включително и шумът на морето, използвани за приспиване на бебетата. Според специалисти именно звукът от малките вълни и лек бриз създават познат звук за бебетата - това, че са в утробата. Това действа успокояващо не бебето и допринася за спокойния му сън.

Те опознават природата

Плажът е чудесно място, на което детето среща безброй стимулиращи ума нови неща, като водорасли, миди, рачета или малки рибки. Изследванията показват, че отношението към природата се формират в най-ранна възраст и престоят сред околната среда, като плажа, помага на бебетата и малките деца да развият уважение към природата през целия живот, което на свой ред води до по-ниски нива на затлъстяване и по-здравословен начин на живот.

Морският въздух и солената вода са полезни за бебето

Солената вода е природен лек за всичко от запушен нос до екзема. Съдържанието на магнезий и сол в морската вода може да помогне за зарастване на кожни раздразнения, докато естествената влажност на въздуха може да помогне да се хидратират запушените назални проходи.

Те получават слънчева светлина

Макар бебета на възраст под шест месеца не бива да бъдат излагани на пряка слънчева светлина, слънчевите лъчи са важни и полезни за по-големите деца за синтеза на витамин Д. Десет до петнайсет минути на ден са достатъчни, след което детето обезателно трябва да бъде защитено със слънцезащитен продукт с висок слънцезащитен фактор.

Децата на плажа са безкрайно щастливи

Децата обичат да правят нещата, които им харесват, отново и отново. Те просто обичат повторението, тъй като това е техният собствен начин за изследване на света и овладяване на нови умения. Вкъщи това се проявява като карат възрастните да четат една и съща книга отново или отново, да играят една и съща игра, да редят един и същи пъзел. Но, на плажа децата могат да бъдат безкрайно развеселени от вълните, които идват една след друга и не спират да ги преследват, пясъкът, който никога не им омръзва и пясъчните ями, които могат да бъдат изкопани, напълнени и изкопани отново.

Те придобиват усещане за чудеса

Плажът е един нов, чудноват свят за бебета и малки деца. Помислете как се чувствате, когато застанете на брега на морето, гледайки към хоризонта. А, сега си представете как се чувства едно малко дете. Това усещане за чудо и страхопочитание се оказва важен опит в развитието, тъй като е важен мотиватор за ученето през целия живот.

Затова, ако все още обмисляте дали е добра идея да отидете с бебето си на море, направете го и му се насладете!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари