Показаха машините, с които ще гласуваме на изборите

0
В машинното гласуване са включени секциите с 300 и повече гласоподаватели
В машинното гласуване са включени секциите с 300 и повече гласоподаватели Видео: БНТ

За изборите на 4 април трябва да бъдат осигурени 9600 машини за гласуване

Първата партида от 300 машини беше доставена в срок до 10 февруари. Те се съхраняват в специални куфари и се охраняват в подходящ склад.

С втората партида трябва да пристигнат не по-малко от 5700 машини, а срокът е до 28 февруари ,уточнява БНТ.

Третата и последна партида с останалите машини трябва да пристигне до 9 март.

Днес показаха пред журналисти машините за гласуване.

"Машините са произведени в Тайван. 3000 от тях са използвани на предишните избори. Останалите до 9600 са новопроизведени. Принципът им на работа е, след като СИК установи, че гласоподавателят има право да гласува, му се дава една от картите за активиране на гласуване. След поставянето ѝ в машината, гласоподавателят вижда бюлетината, прави избора си. Когато е готов, го потвърждава. Получава разпечатка от машината, която излиза от процепа над екрана. Проверява избора си, взима разпечатката, сгъва я, взима и картата, пуска разпечатката в урната, връща картата на СИК", обясни при представянето Явор Иванов от "Сиела Норма".

На парламентарния вот ще се гласува с три карти. С една карта обаче няма да може да се гласува последователно два пъти. Подадените гласове ще се записват на две карти памет. В разпечатката на машинния вот има изборът и QR код.

Няма опасност за злоупотреби, защото машините все още нямат софтуер. След инсталирането, пак няма да може да се злоупотреби, защото нямат възможност за външна комуникация.

Един техник ще отговоря в деня на вота за не повече от 10 секции. Ако техникът не се справи, ще се обръщат към кол център. Ако машината не подлежи на оправяне - продължава се на хартиено гласуване.

Това ще бъде най-масовото машинно гласуване. С 3000 машини гласувахме на евроизборите. У нас за шести път има машинно гласуване. Започнахме от 50 машини, за да достигнем до 9600.

В машинното гласуване са включени секциите с 300 и повече гласоподаватели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари