Поискаха касиране на изборите в Русе

1
„Бъдеще за Русе“ поиска касиране на изборите за общински съветници
„Бъдеще за Русе“ поиска касиране на изборите за общински съветници

„Бъдеще за Русе“ поиска касиране на изборите за общински съветници.

Точно в 16:25 в Общинската избирателна комисия се появиха Мариян Димитров и Бойко Никифоров, представляващи местната коалиция. Само една минута след тях, жалба подаде и адвокат Здравко Паскалиев.

Отмяната на решението с които ОИК определя състава на общински съвет е атакувано с мотиви, че е изготвено въз основа на документи с невярно съдържание – протоколите на ОИК и протоколите на СИК, чийто обобщени данни съставляват първите, пише Бъдеще за Русе.

Сочи се и основание, че при провеждането на изборите е бил упражнен контролиран избор, посредством внасяне в избирателните секции на предварително попълнени бюлетини. Единадесет са бюлетините, които не са дадени на избирателите от комисията и които са били засечени преди пускането в урната Те са иззети. Не са върнати обаче бюлетините, които комисията е дала комисията и не се знае къде са отишли. Вероятно същите са били пуснати в други урни.

Не на последно място е и грубото потъпкване на нормите на изборния кодекс, по отношение начина на преброяване на гласовете. Съгласно него само един член на СИК има достъп до бюлетините, но това не е правено в почти никоя секция. Налице са съмнения за преправяне на бюлетини в недействителни по време на самото броене, чрез добавяне на втори знак върху бюлетина.

Практиката на Върховния административен съд и в трите случая е постоянна – касиране на изборите. Остава да видим дали Русенския административен съд е безпристрастен. Предстоят отговор на ОИК, доказателствени искания на страните, установяване на истината и решение.

Делото ще се наблюдава от Обществен съвет за правосъдие и неговото протичане ще бъде отразено в годишния доклад  за правосъдие в България.

Източник: Бъдеще за Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари