Погват веригите дали предлагат храни, родно производство

0
Изтече срокът да изпълнят новите изисквания
Изтече срокът да изпълнят новите изисквания Снимка: iStock

Попълват анкетен лист при проверката

При нарушение санкцията е от 15 000 до 25 000 лв.

Агенцията по безопасност на храните започва масирани проверки по търговските вериги дали спазват изискването за предлагане на български регионални храни.

Това съобщиха от земеделското министерство, предава вестник „Труд”. При проверките ще се попълва анкетен лист, относно прилагането на Постановлението за повече родни продукти в магазините.

При нарушение, предвидената санкция е от 15 000 до 25 000 лв., а при повторно - от 30 000 лв. до 50 000 лв.

Проверка на „Труд” показа, че някои от веригите имат табели с надпис „Регионален продукт” за плодовете и зеленчуците. Етикет с такъв надпис стои и пред родните млечни продукти. При месото и колбасите обаче подобни обозначения или няма, или трудно се откриват.

Търговските обекти разполагаха с 14-дневен срок от 5 май 2020 г., когато бе обнародвано Постановлението в Държавен вестник, да приведат дейността си в съответствие с изискванията. След изтичането му по тяхна молба срокът беше удължен с още 14 дни, напомнят от ведомството на Десислава Танева.

От министерството поддържат ежедневна комуникация и с представителите на браншовите организации. По тяхна информация преговорите с търговски вериги за храни като риба и рибни продукти, мляко и млечни продукти, яйца, мед, както и оранжерийни зеленчуци, са задоволителни, твърдят от МЗХГ.

Според новите правила веригите трябва да заделят достатъчна площ за продажба на продукти на регионални производители, които са обозначени по подходящ начин. Регионални са тези производители или групи, организации с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари