Погребаха бившия президент на Египет

1
Хосни Мубарак почина във вторник на 91-годишна възраст
Хосни Мубарак почина във вторник на 91-годишна възраст Снимка: ЕПА / БГНЕС

Хосни Мубарак почина във вторник на 91-годишна възраст

С военни почести в Египет погребаха бившия президент Хосни Мубарак, предаде БТА. Траурната церемония продължи половин ден. Тя започна с молитва в джамията „Тантауи”. Тленните останки на 91-годишния политик бяха превозени дотам с хеликоптер, в който бяха и членове на семейството му.

Мубарак, който управляваше страната 30 години, почина вчера във военна болница в Кайро след усложнения от операция на стомаха, направена в началото на месеца. Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси обяви тридневен национален траур. След консултации с висшето военно командване бе решено Мубарак да бъде погребан с военни почести.

Джамията „Тантауи” е наречена на военния деец, сподвижник на Мубарак и министър на отбраната по негово време - фелдмаршал Хусейн Тантауи, който след оставката му временно беше държавен глава до избора на нов президент. По традиция тя се използва от въоръжените сили за церемонии на високо равнище. Покойният приемник на Мубарак на президентския пост - ислямистът Мохамед Морси, не беше удостоен с погребение с военни почести. Миналото лято той почина в съдебна зала, но медиите отразиха пестеливо кончината му, а погребението му беше скромно.

От храма, където десетки привърженици на Мубарак се бяха събрали с портрети на държавника, към централния площад на Кайро тръгна траурно шествие, водено от президента Ас Сиси. Ковчегът на Мубарак, поставен на лафет, бе покрит с египетското знаме и процесията потегли под звуците на военен марш. На церемонията присъстваха редица високопоставени държавни представители, включително премиерът Мостафа Мадбули, както и коптският православен папа Тавадрос Втори.

Няколко канала на египетската държавна телевизия отразяваха на живо траурната церемония и излъчваха кадри с Мубарак на младини, преди да стане президент, възхвалявайки го като командващ военновъздушните сили на страната по време на войната с Израел през 1973 г. Впоследствие Мубарак укрепи мирните отношения с някогашния враг на Египет. В края на погребалните церемонии тялото на бившия президент беше закарано с хеликоптер в квартала Хелиополис в източната част на Кайро, където Мубарак беше погребан в семейната гробница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари