Поетапно отваряне на германските граници към 15 юни

1
Граничният контрол ще отпадне първо на границата с Люксембург, в нощта срещу събота
Граничният контрол ще отпадне първо на границата с Люксембург, в нощта срещу събота Снимка: AP

Приключват километричните задръствания по границите на Германия заради въведения контрол при избухването на пандемията Covid-19.

Най-късно до 15 юни границите ще са отворени, съобщи вътрешният министър Хорст Зеехофер, предава БНР.

Граничният контрол ще отпадне първо на границата с Люксембург, в нощта срещу събота, съобщи германският вътрешен министър Хорст Зеехофер. По думите му Германия е готова да отвори границата и с Дания, но изчаква съгласието на правителството в Копенхаген.

Наша обща цел е от средата на юни да се придвижваме в Европа напълно свободно“, каза Зеехофер и обяви още, че по границите с Франция, Австрия и Швейцария ще се правят спорадични гранични проверки, които напълно ще отпаднат на 15-ти юни, ако епидемиологичната обстановка остане спокойна. Срокът съвпада и с издаденото от външния министър Хайко Маас предупреждение за задгранични пътувания, което е в сила до 14-ти юни. Той обяви днес постепенното отпадане на предупреждението, като първата стъпка ще е за европейските държави.

За съседна Австрия туризмът е ключов отрасъл и това обяснява желанието на канцлера Себастиан Курц да отвори границите на алпийската република колкото се може по-скоро, особено към Германия, откъдето идват най-много туристи.

Още тази седмица искаме да разхлабим граничния контрол, така че да няма повече километрични задръствания. А едва на следващ етап граничните проверки ще отпаднат изцяло“, каза той.

Освен държавните граници, Германия обсъжда днес и правните граници, след като Федералният конституционен съд постави под въпрос програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации.

Според германския канцлер Ангела Меркел съдебното решение на Конституционния съд в Карлсруе е шанс за ускоряване на интеграцията в еврозоната.

Искам силна обща валута, силно евро, и за това ще работим", заяви Меркел. И обясни защо Германия не подкрепи настояването на Италия за емитиране на коронаоблигации в помощ на засегнатите от коронавируса държави, а настоява за използването на наличните финансови инструменти.

Промяната на договорите не е тема табу. Този процес обаче отнема много време, а ние трябваше да действаме бързо заради пандемията

Трябва да гарантираме участието на Бундесбанк, централната банка на Германия, в решенията на Европейската централна банка“, допълни Ангела Меркел.

До коментара на канцлера се стигна, след като Федералният конституционен съд обяви за „частично противоконституционно“ изкупуването на държавни облигации от Европейската централна банка. Нещо повече - така германските конституционни съдии на практика оспориха решение на Европейския съд в Люксембург от края на 2018 година, според което изкупуването на облигации не противоречи на европейското право. Спорът между двете съдилища може да доведе до наказателна процедура на ЕК срещу Германия, стана ясно от коментар на председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Че председателят на ЕК задава въпроси, е напълно нормално, коментира Ангела Меркел в Бундестага.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари