Подсладителите увеличават трупането на мазнини

0
Много хора, които се стремят да се хранят здравословно, предпочитат нискокалоричните подсладители, но това не е никак полезно за здравето
Много хора, които се стремят да се хранят здравословно, предпочитат нискокалоричните подсладители, но това не е никак полезно за здравето

Нискокалоричните подсладители може да увеличат трупането на мазнини, особено при хора със затлъстяване. Това се отнася и за изкуствения подсладител сукралоза, показа ново проучване в САЩ, съобщава CredoWeb.

Екип от университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон изследвал влиянието на сукралозата върху стволови клетки, отгледани от мастна тъкан, както и върху проби от стомашни мазнини

"Много хора, които се стремят да се хранят здравословно, предпочитат нискокалоричните подсладители като алтернатива на захарта", обяснява ръководителят на проекта проф. Сабясачи Сен. Научни опити обаче наскоро са доказали, че тези подсладители стимулират метаболитната дисфункция.

В изследването екипът прибавил сукралоза, която е 650 пъти по-сладка от захарта, към стволови клетки, отгледани от човешка мастна тъкан, съобщава Medical News Today. Специалистите установили, че при стволовите клетки се наблюдава увеличение на генната експресия, показваща производство на мазнини и възпалителен процес.

Също така учените взели биопсия от стомашни мазнини от 8 доброволци. Четирима от тях били със затлъстяване, а останалите – с нормално тегло. Всички те консумирали нискокалорични подсладители, най-вече сукралоза и аспартам. Екипът установил, че се засилва преминаването на глюкозата в клетките и се увеличава производството на мазнини.

Освен това учените открили, че при хората със затлъстяване ефектът на подсладителите е още по-силен.

Смятаме, че подсладителите могат да увеличат производството на мазнини, като дават възможност на повече глюкоза да навлиза в клетките. Това от своя страна увеличава възпалението, което може да причини повече вреди при хората със затлъстяване“, заключава проф. Сен. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари