Подмяната на Княжевския лифт - мисия невъзможна?

0
Трагикомедия от юридически неразбории и безхаберието на Столична община
Трагикомедия от юридически неразбории и безхаберието на Столична община

Валя Ахчиева разговаря с кмета на София Йорданка Фандъкова

Заради трагикомедия от юридически неразбории и безхаберието на Столична община подмяната на построения преди 60 години Княжевски лифт продължава да е в задънена улица.

В новия си филм “Ръждясалата планина” Валя Ахчиева твърди, че въпросите биха могли да се решат сравнително бързо и лесно, предава euractiv.bg.

Витоша отново е бойно поле. Планината, заради която мнозина завиждат на софиянци, отново е обект на престрелки. Позаглъхналите скандали с Княжевския лифт избухнаха с нова сила след решение на Върховния административен съд (ВАС). С него окончателно се отменя заповед на Столична община, на предишния директор на “Общински строителен контрол” – арх. Влади Калинов. С тази заповед от 2018 г. на “Въжени линии”, чийто собственик е “Витоша ски”, се възлага да ремонтира долната станция на лифта. А тя не е сграда, а по-скоро руини на 60 години.

Заповедта гласи, че собственикът трябва да боядиса сградата, да бъдат замазани стените, да се спрат течовете и да се поправи дограмата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че се готви за нова съдебна битка срещу “Витоша ски” за Княжевския лифт.

А двете най-големи европейски компании, коитстроят въжени линии по цял свят – австрийската “Допелмайер въжени лифтове” и италианската “Лайтнер”, отказват да изпълнят техническите изисквания на Столична община за подмяна на Княжевския лифт. Мотивът им е, че тези изисквания нарушава европейски регламент и нормативи за безопасност на пътниците в кабинките.

Съвсем близо до т.нар. “долна станция” са последните къщи на квартал “Княжево”. Където и да погледнеш, тук виждаш ръждясали повърхности и руини. Наистина тук е опасно, както пише на табелата.

Лифтът Княжево-Копитото е открит през 1961 г. И е първият кабинков лифт у нас с австрийско оборудване. Той не работи от 1992 г., когато след авария е станал опасен. И вече 28 години съоръженията тук ръждясват. Няма сила, която да може да свали ръждата и модерните нови безопасни кабинки да тръгнат нагоре към Копитото.

И планината да стане достъпна.

За тези руини Столична община е поискала да се замажат. Като че ли, след това боядисване лифтът ще тръгне. Съставът на ВАС с председател Галина Солакова отменя тази заповед като протиречаща на закона. В съдебното решение се казва, че “отремонтирането само на станцията, без кабинковия въжен лифт и на намиращите се в нея технически съоръжения на лифта е безпредметно действие, което не отговаря на изискванията за ремонт на целия строеж”.

Няма лифт, няма съоръжение, а общинарите искат да се ремонтира станцията.

Та нали после, като започне подмяната на лифта, тази ремонтирана сграда трябва да се събори, защото не отговаря на новите изисквания за въжени линии.

От години се повтаря все едно и също. Знаем позициите на всички страни.

Хората искат чиста природа и екологичен транспорт в планината.

Случайно срещам двама местни жители на кв. Княжево. Те ме заговарят, когато виждат, че гледам ръждясалите руини. “Това е райско място! На 5 метра от гората!”, възкликва Георги Георгиев, който е на повече от 80 години. И баща му, и дядо му, и прадядо му са живели тук. Самият той по професия е конструктор. И той, и съседката му си спомнят как е бил строен Княжевският лифт. Как е започнала експлоатацията му, как тук е имало тълпи от хора в събота и в неделя. А сега – само ръждясали стълбове, всичко било разграбено, автобуси в планината, които бълват облаци газове, наркомани, липса на канализация, липса на улично осветление и паднали борове в гората, които никой не идва да прибере.

И конструкторът Георгиев поиска да се обърне към “зелените”:

Какво предпочитат “зелените”? Кое е по-екологично? Автобусите, които бълват облаци газове и дим, или лифтът, който е на ток? И аз сега не мога да разбера, тези зелени ли са, пембени ли са, как не разрешават тук да се направи това? Аз съм работил като конструктор 35 години! И самите пети, на които са стълбовете, могат да се изместят с 20 сантиметра! Смешно е направо да се каже, че заради природата не можели да се изместят стълбовете! Тя е почистена тук полосата! И няма борове по просеката!

Мъжът и жената продължават разходката си, а аз тръгвам нагоре по просеката с ръждясалите стълбове.

Мисля си, защо в Столична община, вместо да направят професионален прочит на това, което им е казал съдът, с грижа за планината и хората, побързаха с гръмките фрази? Появиха се статии в медиите:

“Фандъкова се готви за нова съдебна битка за Княжевския лифт” срещу “Витоша ски”.

Кметът на София обяви, че “Витоша ски” нямат желание да възстановят лифтовете. И че в Столична община щели да търсят решение без тяхна подкрепа. Щели да принудят собствениците да възстановят лифтовете. И това трябвало да стане в рамките на на съществуващите трасета. А възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт било кауза.

Да. Наистина. Двата лифта влязоха в политическа битка.

На последните местни избори, кметът Фандъкова пое ангажимент, че през 2021 г. Княжевският лифт ще тръгне към Копитото.

Но вместо проблемите да се развържат, казусът се заплете.

Защо?

Защото Столична община постави изискванията през собственика “Витоша ски”, лифтовете да бъдат възстановени в рамките на съществуващите трасета.

А собственикът на “Витоша ски” от миналата година, вече се казва Ерик Гумерер. Той е управляващ съдружник в най-голямата компания в Европа за изкуствен сняг – “Техноалпин”. Г-н Гумерер решил да инвестира в планината Витоша и възложил на двете най-големи компании за производство на въжени линии, които строят в целия свят – “Допелмайер въжени лифтове” и “Лайтнер”, да изготвят технологичен проект за Княжевския лифт.

И те направили това. А после “Въжени линии” внесли през февруари, т.г. предложение за специализиран ПУП в Столична община. Чуждестранните специалисти начертали въжената линия за кабинките със стълбовете върху сега съществуващото трасе, но написали, че освен стъпките на старите стълбове има нужда от още 3 нови стълба.

И тези три нови стълба разпалиха борбата.

Общината казва: Няма да правите нови стълбове! Ще ползвате старите стъпки!

Инвеститорите отговарят: Това е невъзможно! Има европейски регламент с технически изисквания за безопасност на пътниците, който ние не можем да нарушаваме! Затова са нужни и нови стълбове. Променете законодателството, тъй като не могат да се сложат 3 нови стълба в “Природен парк Витоша”, без изключване на територия от горския фонд.

А екологът Тома Белев твърди, че няма законова пречка да се подменят старите съоръжения с нови.

Съвсем естествено е тогава да се запитаме – как така, всички искат да има лифтове, а не намират законов механизъм това да се случи, след като е от обществен интерес?

Кой е искрен? И кой заблуждава хората?

Питам кмета Йорданка Фандъкова защо е поела предизборен ангажимент за Княжевския лифт, след като няма законов механизъм, по който да се направи?

А тя отговори, че в момента обследвали въпроса и чакали правен анализ. В Столична община считали, че имало техническа възможност да се възстановят старите стъпки на лифта, с изключение на една. Искали да възложат на европейски експерти да обследват тази възможност, тъй като имали спор със собствениците на лифта. Те твърдели, че това е технически невъзможно заради настоящото законодателство. А след срещата с новия собственик на “Витоша ски” – г-н Гумерер, кметът Фандъкова останала с впечатлението, че те не искат за строят лифта. Омръзнало и било да се доверява и предоверява на собствениците.

Имало обследване на “Софинвест”, което казвало, че въжетата и самите стълбове са силно амортизирани, но в същото време можели да бъдат използвани старите стъпки. И след като имало спор, кметът нямала доверие на собствениците.

И това казвала за четвърти път в интервюто ми.

Поисках от “Витоша ски” да ми предоставят кореспонденцията си по казуса със Столична община и чуждестранните фирми “Допелмайер” и “Лайтнер”, изготвили технологичния проект за Княжевския лифт. Искахме да разберем кой какво говори и кой какво пише.

И ето какво научихме от странния диалог между тези, които са поели ангажимент пред хората за възстановяването на Княжевския лифт.

На 13 април 2020 г. Фандъкова пише на “Въжени линии”, че заявлението им за даване на разрешение за изработване на проект за ПУП (подробен устройстне план) е разгледано. “В мотивираните предложения са предвидени нови стъпки на стълбове на въжена линия, включително в границите на “Природен парк Витоша”…и това ще доведе до процедури, свързани с изменение на Плана за управление на “Природен парк Витоша”… Има техническа възможност за изместване на новопредвидената стъпка в други поземлени имоти”, се казва в документа от общината. С него се дава срок от 14 дин за внасяне на ново мотивирано предложение по описаните критерии.

В отговор на тази подкана, на 15 април 2020 г., компанията “Лайтнер” в Италия пише на “Витоша ски”: “Опитахме се да използваме вече настоящите позиции на фундаментите на стълбовете, като при това са изпълнени актуалните стандарти за изчисление на въжени линии и осигуряване на оптимално, безопасно и надеждно пускане в действие на съоръжението… Други решения от техническа гледна точка не са приложими.“

След няколко дни, – на 20 април, и “Допелмайер въжени лифтове” отговаря на запитването на “Витоша ски” за промяна на стълбовете. Заключенията на австрийската фирма са, че „в най-добрия случай може да се спести един единствен стълб, но със следните неблагоприятни въздействия – би се стигнало до извънредно високи стълбове. Високото водене на въжето би довело до спиране на съоръжението при ветровито време и опасност за пътниците при внезапни пориви на вятъра… Другите два стълба ще трябва да се разположат на нови места.”

След становището на чуждестранните специалисти “Въжени линии” пише на Фандъкова:

Държим да отбележим, че още при нашето искане за идейна разработка, наше условие беше да се спазят старите стъпки на съоръжението. Становището и на двете фирми е, че това е технически невъзможно. Още повече, че фирма “Допелмайер въжени лифтове” познава най-добре проекта, защото тя е придобила фирмата “Тира Гиравента”, която е производител на старото съоръжение на Кабинкова въжена линия “Княжево-Копитото” и разполага с целия технически архив… Направеното от вас предложение е технически невъзможно.“

И какво прави Столична община след тези писма?

Главният архитект на София Здравко Здравков пише до две министерства – на земеделието (МЗХГ) и на окомланат среда (МОСВ). Той иска от тях преценка на съответствието за инвестиционното предложение с режима за Плана за управление на “Природен парк Витоша” и Закона за биоразнообразието.

Дали тези две министерства, очаквано ще отговорят, че законодателството ни не позволява да се изградят два или три нови стълба по сега съществуващото трасе? Ще видим.

Свързахме се по телефона с г-н Гумерер – управляващ съдружник в “Техноалпин” и собственик на “Витоша ски”.

Провокирах го с въпроса, съгласен ли е с кмета Фандъкова, че техните обещания за възстановяването на Княжевския лифт са празни обещания.

Нашето дружество е водещо в света за системи за сняг и ние обслужваме около 2400 ски фирми в 52 държави. Ние сме запознати как функционират ски курортите и как се управляват. Ето защо инвестирахме в проекта “Витоша”. За нас това е огромна възможност, защото мястото е най-доброто – място до голям град, и е уникална възможност за града. Както можете да си представите, там, където се намират старите съоръжения по целия свят – това са най-добрите места! Не новите, а старите места са винаги най-добрите.

Отправихме няколко пъти запитвания до кмета – защо строителството е невъзможно? Тя ни каза, че ние можем да строим, но тя не може да разбере, че е невъзможно да се строи нов лифт, като се ползват старите стълбове, които са построени преди 40 или 50 години! Това е просто невъзможно! Ние се обърнахме към най-добрите фирми в света – “Допелмайер” и “Лайтнер”, да изготвят най-добър проект, като ползват същата долна и горна станция. Но не можем да направим нищо, ако не променим стълбовете. Съвременните лифтове са различни.

И не е възможно да ни принудят да възстановим лифта, защото ние правим всичко съобразно закона! Това е много важен проект. Не можем да си позволим да не спазваме закона. Лифтът превозва хора и правилата трябва да се спазват. Човек не може да бъде принуден да прави нещо, което е в нарушение на закона. По света все още съществуват много стари лифтове. И във всички държави е възможно да се построи наново съществуващ лифт по новите технологии.

Това е разрешено навсякъде! Можете да отидете в Швейцария, можете да отидете в Австралия, или където и да е в света. В Швейцария строят лифтове на 3500 м надморска височина, за да заменят старите лифтове. Но те извършват и много нови строителни дейности, защото вече е невъзможно повторното изграждане на стари лифтове по същия начин, по който те са строени преди 40 години! Дори в Швейцария това е разрешено на 3800 м надморска височина. Те изграждат напълно нови лифтове.

Невъзможно е да се разбере, че това е невъзможно в София.

На въпроса, дали вярва на кмета Фандъкова, че възстановяването на лифтове е нещо, което е много важно за нея, г-н Гумерер беше категоричен: “Не съвсем. Защото, в противен случай, тя би направила всичко възможно, за да ни помогне да направим преустройството на лифта възможно най-скоро. Това би имало огромно въздействие за целия град при всички случаи. Това е място, което е близо до града. Хората могат да се качват в планината. Това е уникално място! И обикновено всеки кмет трябва създава много работни места. Затова не ѝ вярвам. Тя трябва да направи повече!

Колко абсурдно звучат изискванията на Столична община, новите стълбове за лифта да се положат само в старите дупки на стълбовете, можем да преценим, гледайки едно архивно видео от кинопреглед, качено от някого в YouTube.

Откриването на Драгалевския лифт през 1956 г.

Тогава, преди 64 години, софиянци са имали лифт, който ги е качвал за 18 минути от село Драгалевци до заслона под хижа Алеко на Витоша. Сега – нямат.

Разговаряхме и с г-н Гернот Фишер – мениджър в “Допелмайер въжени лифтове”.

Попитахме го защо той, подписвайки техническата част на проекта за Княжевския лифт, твърди, че не е възможно да се следват указанията на Столична община. И че новите стълбове по маршрута не могат да бъдат изградени на мястото на старите.

“Ако искате да построим ново съоръжение на старите основи, това е невъзможно. Старите основи са неподходящо оразмерени. Невъзможно е да се строи на стари основи по нова технология, съгласно настоящите изисквания за безопасност. Това е невъзможно! При всички случаи, дори и ако използвате старите места на основите, вие трябва първо да премахнете старите основи и да изградите нови, съгласно новите разпоредби, подходящи за новата въжена линия.

И ако строите съоръжението на стари основи, разбира се, това със сигурност носи риск за хората, що се отнася до вятъра.”

Питаме г-н Фишер, шокиран ли е от указанията и препоръките на Столична община?

Да се строи на старите основи ли? – възкликва г-н Гернот Фишер. – Ние няма да направим това! Разбира се, че съм шокиран от тази идея, да се изгради нова въжена линия върху 50-годишни основи!”

След тази категорична позиция на чуждестранните компании още по-остър става въпросът за българското законодателство и лифтовете.

Защо екологът Тома Белев, който е бивш директор на “Природен парк Витоша” и настоящ общински съветник от “Демократична България” в Столичния общински съвет, твърди, че няма законова пречка да се възстанови Княжевския лифт?

“Да! Няма никаква пречка! Това е препоръчано дори от Плана за управление! Препоръчано е да се подмени лифтът! И не само той.

Всички стари лифтове, които са там, те не могат да съществуват като опасни! И ние не можем да очакваме да ги възстановим в същия вид, в който са били. Сега има съвсем по-модерни технологии. Само да кажа, че долна и горна станция ще бъдат много по-малки като площ, защото техниката сега е по-модерна!

За подмяната, след като Планът за управление го препоръчва, това означава, че държавата казва на собственика, независимо кой е той – подмени го. Ние ще ти помагаме! За съжаление, твърденията, които се чуват отляво и отдясно – законът пречи, Планът за управление пречи – това са само твърдения! Бих препоръчал на всеки, който твърди – законът пречи, Планът за управление пречи, да покаже документ, с който е поискано да се подмени един лифт, отказано е, влязло е в съда и съдът е казал – да, законът пречи! Все пак, от 2009 г. насам, нямаме нито един подобен документ. Само ще кажа, че Законът за горите, ако пречеше, “Бороспорт” нямаше да си подмени “Мартинови бараки”!

Аз съм сигурен, че когато всичко излезе публично и не става “той казал, оня чул, третият си мислел така, а се показват административни актове, има отказ и то обжалван в съда, и съдът е заявил, че не може да се поднови лифтът – тогава ще променим закона. Защото сега чуваме много твърдения. Ама ние чувахме много твърдения през последните 12 години за всичко в България! Нали, ако е само по твърдения, България цъфти и връзва и туристите са стотици хиляди!… За съжаление, с твърдения не става!”

Планът за управление на “Природен парк Витоша”, наистина насърчава възстановяването на старите лифтове. Но в Закона за горите в чл. 54 има един странен текст, истинско противоречие. Без изключване от горския фонд можеш да направиш реконструкция на лифт, който е “търпим строеж” по друг закон – Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Но “търпим строеж” означава – незаконен.

Тогава излиза, че сега съществуващите лифтове са незаконни. А те не са.

Хайде сега, след като Княжевският и Драгалевският лифт са кауза за кмета на София, бързо да се поправи този срамен юридически текст.

Само с две изречения в текста и само за месец в Парламента, политиците биха могли да докажат, как се воюва за кауза.

Каузата на тези, които обичат планината.

Достъпната планина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари