Почина Мариянка Де Монтис

2
Тя бе сърдечен приятел и дарител на русенския музей
Тя бе сърдечен приятел и дарител на русенския музей

Почина Мариянка Де Монтис - сърдечен приятел и дарител на Историческия музей в Русе.

Скръбната вест съобщиха от учреждението:

С прискърбие съобщаваме, че на 13.03.2020 г. от този свят си тръгна един сърдечен приятел и дарител на русенския музей - госпожа Мариянка Де Монтис.

Родена в София, през 1932 г., Мариянка е дъщеря на Ненко Радев, един от учредителите на природонаучния музей в София и внучка на Никола Радев, опълченец, герой в боевете при Шипка. От 1958 г. живее и работи във Франция. Член е на френското дружество на преводачите, а след пенсиониране е предложена за Кавалер на ордена за земеделски заслуги на Република Франция.

В продължение на 50 години Мариянка де Монтис колекционира мартеници, експонира ги в дома си и популяризира българското културно наследство. През 2007 г. благодарение на приятелския жест на Етнографски институт с музей - БАН, колекцията й от над 300 мартеници е дарена на Регионален исторически музейРусе, заедно с витрина за експонирането им. Десет години по-късно мартеницата и първомартенската обредност са вписани в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството под егидата на Юнеско.

Изказваме искрени съболезнования на близките й!

*Снимката е от витрината с мартеници във фоайето на Историческя музей през 2019 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари