Почина доайенът на българския алпинизъм Георги Атанасов-Джиджи

1
Той беше единственият професор по алпинизъм в света
Той беше единственият професор по алпинизъм в света Снимка: Илиян Ружин

Внезапно, на 94-годишна възраст почина доайенът на българския алпинизъм - професор Георги Атанасов, известен в алпийските среди като Джиджи, съобщи БНР.

Той беше единственият професор по алпинизъм в света и една от най-ярките фигури в историята на родното алпийско движение.

В края на юли щеше да навърши 95 години, като до последно ходеше по планините. В историята на родния алпинизъм остави ярка следа не само с изкачванията си, но и с десетки учебници, научини статии и монографии. Осъществява над 600 изкачвания в страната и чужбина, сред които много първи изкачвания - по “Веждите” на Злия зъб, по “ВИФ” и “Червената стена” на Дяволските игли, “Черната стена” на Двуглав в Рила и др. Изкатерва редица престижни стени в Алпите, автор е на първото българско изкачване на голяма стена там - западната стена на Пти Дрю, през 1963 г. с Аврам Аврамов. През 1964 г. преминава прочутата Безенгийска стена в Кавказ, а 3 години по-късно повежда колегите си към първия български седемхилядник – връх Ленин в Киргизстан, като ръководител на експедицията. С дейността си проф. Атанасов проправя пътя на следващите поколения алпинисти към осемхилядниците.

Основател и дългогодишен ръководител на катедрата “Туризъм, алпинизъм и ориентиране” в НСА.

През ноември 2018 г. беше гост на БНР, на концерт в памет на загиналите алпинисти.

"Тук съм, за да си спомня за моите най-близки партньори, които, за съжаление, вече не са между живите. Най-ярък ми е споменът от нещастието на Безенгийската стена (първият, неуспешен опит на българи там през 1961 г.- б.а.), когато загинаха Цанко Бангиев, Йордан Мачирски и Радко Бреянов. Все се случваше, че съм все при тези, които загиват - Наско Кованджиев, мой партньор... И още много, много други. Това бяха най-добрите български алпинисти... Константин Дюлгеров... То все се случваше, че аз ги намирах. Без да мога да ги спася..." - сподели с много емоция проф. Атанасов.

Поклон пред паметта му!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари