По-високи лекарски заплати са сред приоритетите на здравното министерство

2
Първата задача, която Меджидиев си поставя извън Ковид-обстановката, е механизмът за остойностяване на лекарския и сестрински труд
Първата задача, която Меджидиев си поставя извън Ковид-обстановката, е механизмът за остойностяване на лекарския и сестрински труд Снимка: БГНЕС

Подготовката на здравната системата, ако се наложи в следващите месеци да посрещнем нова Ковид-вълна, е основен приоритет

Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на пресконференция за представяне на екипа и приоритетите си, предаде БГНЕС.

Безплатните антигенни текстове вече са отпуснати, съобщи Меджидиев и добави: "Още следващата седмица ще бъдат отпуснати допълнителни средства и за защитно облекло и за тестове, както и да се подсигури заплащането на хората, които осъществяват ваксинация. Средствата ще бъдат отпуснати със задна дата".

Първата задача, която Меджидиев си поставя извън Ковид-обстановката, е механизмът за остойностяване на лекарския и сестрински труд.

"Заплащането в здравеопазването е много ниско и категорично трябва да се направят механизми, с които то да бъде остойностено както трябва. Всяка една клинична пътека е остойностена както трябва, единственото, което липсва там е заплащането на лекарския и сестринския труд", даде за пример Меджидиев.

Друга точка в дневния ред на служебния министър е по посока на превенция и профилактика на детското здравеопазване.

В същото време продължава работата по проектите, които влизат в Плана за възстановяване, допълни министърът.

Служебният министър представи и екипа си, в който влизат д-р Тома Томов, д-р Лидия Чорбанова, д-р Александър Златанов. Политически съветник ще е доц. Бакал Иванов.

Служебният министър съобщи, че на 11 август е избран нов Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който ще се ръководи от д-р Златанов.

"Още в понеделник се свиква първия Надзор, който да приеме анекса за допълнителни средства на лечебните заведения", заключи Меджидиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    хахахаха
    И като си изберат всичките нови професии, ти при кой ще ходиш на преглед, про бакшишите ли? Божее, прост народ - слаба държава
  • 0
    6
    До 5
    До 5: Като не им харесва на търговците - да си сменят професията?!
  • 0
    5
    до 4
    Хората не са едно качество. Ако можеш да вършиш работата на един лекар, стани лекар и взимай по 10-20 бона и ти.
  • -1
    4
    Не е нормално да им се...
    Не, не е нормално! Това е дисбаланс спрямо всяка друга специалност в държавата! Това е диспропорция! Таван - 1500 лв. за лекари е достатъчно! Лекарите/търговците заприличаха на депутати - оядоха се, накупиха МПС-та, защитени са от закон и са пазени от полицията, сякаш са с депутатски имунитет! А не носят никаква отговорност! Отдавна не са лекари, а са търговци!
  • 2
    3
    да
    Нормално е стартова на новозавършил лекар 5000 лв, лекар с призната специалност - 10000 лв и от там нататък докъдето я докараш.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари