По колко вино на ден можем да пием без проблем?

2
Какви са ползите от консумацията на червено вино
Какви са ползите от консумацията на червено вино

Какви са ползите от консумацията на червено вино

Във виното се съдържа веществото ресвератрол, което присъства главно в ципите на червеното грозде. То притежава антиоксидантни свойства, които спомагат за профилактиката срещу някои заболявания, като инфаркт, рак, диабет и инсулт.

Другите антиоксиданти, съдържащи се в червеното вино – от рода на флавоноиди и танини, също демонстрират изявено пребиотично действие, увеличават количеството и подобряват качеството на полезните бактерии в чревния тракт, намаляват възпаленията и подсилват имунната система.

Ето мнението по този въпрос на д-р Татяна Занин, споделно от Actualno.

Прекалената консумация на вино, разбира се, е вредна. Тя може да допринесе в напълно отрицателен план за развитието на някои здравословни проблеми като рак, алкохолизъм, високо кръвно налягане. И още: понеже съдържа алкохол, виното изобщо не се препоръчва на младежи под 18 години, също и на жени, които в периода на евентуалната му консумация кърмят или са бременни.

По принцип, някои от евентуалните и възможни ползи за здравето, които консумацията на червено вино може да предостави, са следните (но, да повторим: само евентуални и възможни, а не гарантирани и непременни!).

1. То снижава риска от атеросклероза, защото спомага за вдигане на степента на „добрия холестерол“, плюс смъкването на степента на „лошия“ холестерол.

2. Облекчава регулирането на кръвното налягане; по-конкретно, улеснява отпускането на кръвоносните съдове и кръвообращението.

3. Предотвратява рака, помагайки в съпротивата против свободните радикали, които вредят на здравите клетки в организма.

4. Подпомага лечението на хронични заболявания от типа на кожни проблеми и артрит, благодарение на антиоксидантното си и противовъзпалително действие.

5. Предпазва от тромбоза и инсулт, предотвратява окисляването на мастните клетки и формирането на артериални мастни плаки.

6. Усилва имунната система, понеже въздейства противовъзпалително и пребиотично, подобрява качеството и увеличава количеството на полезните бактерии в чревния тракт, укрепва имунните клетки.

7. Помага за избягване на диабет, тъй като антиоксидантните свойства предотвратяват резистентността на инсулина – хормона, който регулира степента на кръвната захар.

Тези възможни ползи може да бъдат получени, обаче, само и единствено с умерената консумация на вино. Заслужава да се отбележи още, че засега липсват проучвания, проведени за по-дълги периоди, които да докажат пряката връзка между червено вино и, респективно, негови ползи за здравето.

При това, тези антиоксиданти, които присъстват във виното, може да бъдат намерени в големи количества и в други храни - сок от бяло и червено грозде, какао и горски плодове, предлагайки същите ползи за здравето.

За да се постигнат възможните изгоди от консумацията на вино, също така е важно да се спазва здравословна и балансирана диета, непременно съчетана с регулярни физически упражнения.

Американската кардиологична асоциация счита, че безопасната дневна доза вино е до 148 мл за жени и до 295 мл за мъже – за напитка със съдържание на алкохол до 12%.

Какви са евентуалните рискове?

Прекалената консумация на вино е в състояние да увеличи риска от някои видове рак - на устната кухина, гърлото, гърдата, хранопровода и черния дроб.

Прекаленото пиене на вино може да провокира и други проблеми: цироза на черния дроб, кратковременна или дълготрайна загуба на памет, депресия, тревожност, високо кръвно, алкохолизъм, сърдечно-съдови усложнения, диабет, затлъстяване.

Кой не бива да пие вино?

Виното е категорично неподходяща напитка за бременни жени и/или кърмачки. Също така, тази напитка не се препоръчва за младежи под 18 години, както и за онези, на които предстои да шофират.

Не бива да пият вино хора, които са подложени на лечение, възстановяват се от алкохолизъм или изпитват трудности при контролиране на количеството консумирани алкохолни напитки.

Също така, онези, които употребяват редовно лекарства или имат здравословни проблеми, трябва винаги да се съветват с лекар, преди да пият вино.

*Внимание! Статията има само информативен характер. Винаги се обръщайте към компетентен медик!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари