По какво се различават ротавирусите и норовирусите?

0
Ротавирусните и норовирусните инфекции са чести причини за стомашен грип
Ротавирусните и норовирусните инфекции са чести причини за стомашен грип

Какво представляват ротавирусните и норовирусните инфекции?

Ротавирусните и норовирусните инфекции са чести причини за стомашен грип, клинично наричан вирусен гастроентерит. Инфекциозните заболявания на стомашно-чревния тракт причиняват диария, гадене и повръщане, коремна болка и понякога треска. Въпреки че и двете вирусни инфекции причиняват тези симптоми, има критични разлики между двата вируса, пише Puls.bg.

Докато норовирусът е най-често срещаният причинител на инфекции при зрелите хора и хората от всички възрасти, ротавирусът е по-често срещан сред бебета и деца под 5-годишна възраст.

Какви са разликите между ротавирусна и норовирусна инфекция?

Тъй като и ротавирусът, и норовирусът водят до вирусен гастроентерит, симптомите на инфекциите с тях до голяма степен съвпадат. И двете състояния причиняват:

  • Гадене и повръщане;
  • Водниста диария;
  • Болка в корема;
  • Загуба на апетит;
  • Дехидратация;
  • Треска (в някои, но не във всички случаи)

Съществуват обаче някои ключови разлики в начините, по които ротавирусната и норовирусната инфекция се проявяват, като:

  • Типична възраст на възникване. Въпреки че хората от всички възрасти са податливи на двата вируса, норовирусът засяга предимно възрастните, докато ротавирусът е по-често срещан при деца под 5 години;
  • Инкубационен период. Инкубационният период е времето, необходимо от контакта с вируса до появата на симптомите. Този период при норовирусните инфекции е 12-48 часа, докато признаците на ротавирусните инфекции се появяват два дни след експозицията на вируса;
  • Продължителност на симптомите. Симптомите на норовирусна инфекция не продължават толкова дълго (около един до три дни); докато ротавирусните инфекции продължават по-дълго (около три до осем дни)

Докато повечето случаи на вирусен гастроентерит сами по себе си не са опасни или фатални, те могат да причинят дехидратация, което може да бъде потенциално усложнение както на ротавирусната, така и на норовирусната инфекция. Симптомите включват:

  • Силна жажда, прекомерна сухота в устата;
  • По-рядко уриниране и урина с по-малък обем;
  • Умора;
  • Много тъмен цвят на урината;
  • Намалена способност на кожата да се върне към нормалното си състояние след прищипване или натиск;
  • Чувство на световъртеж или припадък;
  • Хлътнали очи или бузи

Как става заразяването с норовирус и ротавирус?

И норовирусът, и ротавирусът се предават лесно от човек на човек и имат подобни начини на предаване. По отношение на причините за инфекциите обаче има няколко основни разлики.

Норовирус

Съществуват няколко типа норовирус, като хората се заразяват с три от тях - G1, G2 и G4 - които могат да бъдат разделени на над 25 подтипа. Този вирус е сред най-заразните в света, водещ до приблизително 21 милиона случая на стомашен грип годишно.

Норовирусите се разпространяват по фекално-орален път - когато вирусите, отделяни с изпражненията, се поглъщат по някакъв начин през устата. Това се случва поради контакт със заразен човек или повърхност, или чрез замърсена храна, напитки или вода. Освен това, аерозолни капчици, съдържащи норовируси, произтичащи от повърнатото, също могат да бъдат вдишани, което води до инфекция. Хората са най-заразни с норовирус, когато симптомите се появят и около три дни след отминаването им. Някои хора са заразни до две седмици след възстановяването от инфекцията.

Ротавирус

Думата "ротавирус" идва от латинското "rota", което означава "колело", поради характерния кръгъл вид на този вирус. Подобно на норовирусите, ротавирусите се предават по фекално-орален път. Това означава, че директен контакт, докосване на замърсени повърхности или консумация на замърсена вода или храна могат да причинят инфекцията.

Обикновено засягащи лица под 5-годишна възраст (въпреки че възрастните също могат да бъдат заразени), епидемиите от ротавирус могат да възникнат в детски градини, училища, или на други места, където много хора са събрани в близки помещения. Поради това случаите се увеличават през по-студените месеци. За разлика от норовируса, хората могат да бъдат заразни преди появата на симптомите на инфекцията и до 2 седмици след тяхната поява.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари