По 400 човека се карантинират всеки ден на Дунав мост

0
Висок брой карантинирани отчита РЗИ всеки ден сред влизащите българи пред Дунав мост
Висок брой карантинирани отчита РЗИ всеки ден сред влизащите българи пред Дунав мост

Висок брой карантинирани отчита РЗИ всеки ден сред влизащите българи пред Дунав мост

 За денонощие това са около 400 човека, поясни за БРЯГНЮЗ изпълняващият длъжността директор на РИЗ-Русе д-р Искра Генева.

Сравнено с ниския брой заболеваемост и в областта, и в страната обаче, много са карантинираните не защото са носители на заразата или имат симптоми на границата, а защото не разполагат с документи, които да представят през здравните власти. Нужно е да удостоверят, че или са преболедували, или са изследвани за заразата, или пък имат ваксинация. „Нередовните“ в това отношение граждани имат възможността да им бъде отменена карантина, но ако представят до 24 часа от влизането в страната документ за отрицателен PCR или антигенен тест, поясни още д-р Генева. Резултатът от лабораторното изследване се изпраща на имейл на съответната РЗИ (защото влизащите през Дунав мост са от цялата страна – б.ред.). След това карантината се отменя по електронен път.

Увеличеният брой влизащи в страната българи без съответните документи, които да ги освободят от карантина, вероятно се дължи на отпускарския сезон и предстоящите избори, поясняват здравните власти у нас. Напомнят, че документите, които се изискват за вход в страната ни и няма да ги „затворят“ вкъщи за 10 дни са: отрицателен резултат от PCR или бърз антигенен тест за COVID-19; за лицата, преболедували от COVID-19 - за периода от 15-ия до 180-ия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа. документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19. Също така може да се представи и документ за завършена ваксинационна схема - поставянето на съответен брой дози от ваксини срещу COVID-19, като е изтекъл 14-дневен период след поставяне на последната доза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари