Пловдивска болница лиши баща на 3 деца от допълнителни бонуси

0
До края на миналата година Иван Карамански, който е назначен на длъжност „преносвач“ в Инфекциозната клиника, към основната си заплата редовно получава и допълнително осигурените средства
До края на миналата година Иван Карамански, който е назначен на длъжност „преносвач“ в Инфекциозната клиника, към основната си заплата редовно получава и допълнително осигурените средства Видео: БНТ

Немедицински работници в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив сигнализираха, че от началото на годината не получават по 1000 лева допълнително възнаграждение, въпреки че ежедневно имат контакт с ковид пациенти

Баща на три деца се обърна към БНТ, за да потърси причините в намаленото на 50% заплащане.

До края на миналата година Иван Карамански, който е назначен на длъжност „преносвач“ в Инфекциозната клиника, към основната си заплата редовно получава и допълнително осигурените средства.

"Ние сме доста хора като преносвачи, имаме колеги които работят на 4 часа и получават за ковид 250 лева по фиш, аз съм на пълно работно време, декември месец като преносвач в инфекциозна клиника също получих 1000 лева, но от тогава нататък все по 500 лева", казва Иван.

От болницата обясниха, че служители като Иван Карамански не са пряко ангажирани с ковид пациенти. Не става ясно обаче защо до края на миналата година преносвачите са получавали допълнителните 1000 лева. Карамански е категоричен, че трудовите му задължения не са променяли.

"Нашата длъжност е да пренесем болния човек да указаното място от лекарите. Някой път е с кислород, някой път е без кислород, в повечето случаи пациентите са неподвижни, много от тях с положителна проба на ковид. Въобще не ни е лесно ежедневието, много ни е трудно в инфекциозна клиника. Нямаме асансьори, по стълбите, което е много, много трудно", казва Иван.

От НЗОК обясниха, че изплащат сумите, които са подадени от всяка една болница според утвърдена в началото на тази година методика.

По регламент право на 1000 лева има медицински и немедицински персонал пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус, без да се упоменават конкретните длъжности, на които са назначени служителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари