Плевенски лекар спасил дете със забит между очите нож

1
7 години след инцидента Нина е млада майка и няма увреждания
7 години след инцидента Нина е млада майка и няма увреждания

Д-р Георги Николов, главен асистент в университетската клиника по "Уши, нос и гърло" в Плевен спаси 13-годишната Нина, докарана в болницата със забит нож в лицето. 

Малко преди 20 ч на 28 август 2013 г. спешните медици на Университетската болница “Д-р Георги Странски” в Плевен се сблъскват със случай, който ще помнят цял живот, пише 24 часа. В отделението карат момиче със забит в лицето до дръжката кухненски нож. 13-годишната Нина (Наргиз) Ангелова от свищовското село Морава е в съзнание и дори не изпитва болка.

Само пита изплашено: “Ще умра ли? Ще ослепея ли?”.

По-рано тийнейджърката е намушкана в дома им от брат си - 17-годишния Максимилиян (Максут). Двамата се скарват заради DVD и момчето, почерпено с бира и ракия, грабва ножа и забива с все сила 11 см острие между очите на сестра си.

Металът потъва на по-малко от 1 см от мозъка и на 5 мм от очната ябълка. Плъзва се покрай носа и пробива небцето. Ножът се подава успоредно на мъжеца в гърлото. Момичето е спасено с уникална операция в клиниката по “Уши, нос и гърло” в Плевен, а д-р Георги Николов се превръща в герой. Нина не само оцелява, но и няма трайни увреждания.

Рентгеновата снимка на Нана.

Рентгеновата снимка на Нана.

Изваждането на острието крие огромна опасност да бъдат засегнати важните органи. След като приспиват пациентката, двама от екипа хващат главата и здраво я държат, а д-р Николов внезапно дръпва ножа и от раз го изважда. Операцията продължава час. За окото на Наргиз интервенцията наистина е чудо. Рискът: дори да запази зрението си, момичето щяло да вижда двойно. Кривогледство и напълно неподвижно око са другите тежки възможни поражения. Лекарите се справят и с друга трудност - овладяват пулсираща струя кръв, която ножът притискал механично. Когато го изтеглят, кръвта бликва отвсякъде.

Докато сестра му се лекува, срещу Максимилиян започва разследване. Той е пратен в Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в Горна Оряховица, после в социален център в Овча могила и има ограничение да се връща в дома си. Ангажирани със случая са социални служби и отделът за закрила на детето.

Нина се възстановява бързо и отива за първия учебен ден в Морава.

7 години след инцидента Нина е млада майка, не живее в селото

7 години след нараняването само малка резка над носа на Нина напомня за семейния трилър. Младата жена, която вече е на 20 г., е добре. От ужасяващото нараняване няма трайни последствия за здравето й.

Омъжена е в Горна Оряховица и с мъжа се радват на 1-годишна дъщеричка. Наскоро били на гости на родителите в Морава.

“Каквото са правили в детството, е останало там. Има грешка, има и прошка”, казват в селото.

През януари 2015 г. Максимилиян получава 5 г. и 4 месеца затвор за опит за умишлено убийство на собствената си сестра.

Признава вината си и иска съкратен процес. Родителите се отказват да бъдат частни обвинители и граждански ищци. Младежът изтърпява наказанието си и в момента живее при родителите си в селото.

Работи при местен животновъд, пасе крави и няма проблеми със закона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари