Пламен Стоилов има нужда да бъде обичан

7
Тъжно и жалко е, но такива сме си ги избрали
Тъжно и жалко е, но такива сме си ги избрали

Пламен Стоилов се хвали, че за два мандата в Русе инвестициите са над 400 милиона лева.

Изглежда, че кмета на Русе също като премиера има нужда да бъде обичан и не спира да хвали тъжното си управление.

Да, град на инвестициите с отровен въздух, празни магазини и ниски заплати. Град на свободния дух - обезлюдяването продължава, закриват се паралелки в най-елитните училища и загробен градски транспорт след два мандата управление.

Изглежда тези инвестиции са само по европейски програми, с които "нашите" фирми усвояват средства. Сития на гладния не вярва, както хората от Община Русе, които вече са загладили косъма и не осъзнават, че града ни все повече потъва и хората го напускат. Тъжно и жалко е, но такива сме си ги избрали.

Представяме ви едно интервю с кмета на гад Русе, което е публикувано като ПР материал в Actulano.com.

Добре подбрани въпроси, с които г-н кмета иска да си направи реклама на уж доброто си управление. Всеки може да прочете самото интервю, но ви предупреждаваме, че текста има силно манипулативен характер. 

Г-н Стоилов, предстои в Русе да се учреди „Дунавски туристически район“. Какви са очакванията Ви от дейността на тази организация? 

Съгласно последните изменения в Закона за туризма знаете, че има райониране на цялата страна, а един от районите е Дунавският. Ние можем да се възползваме от помощта – финансова и институционална, на Министерството на туризма за администрирането на всички дейности, свързани с туризма. Но за да се случи това, сме длъжни да учредим тази организация. Вече проведохме първото учредително събрание. Очакванията са, че организацията ще даде стимул за развитие на туризма, по-добра връзка с отговорните за сектора институции.

Внесли сте в ОбС предложение за концесия на спортния комплекс „Дунав“, от какво е обусловено решението Ви?

Практиката за стадиони с перспектива в развитието им, но когато общината не е в състояние да инвестира достатъчно средства, за да се приведат в съответния вид и да отговарят на високи спортни стандарти, е да минават на такава процедура. Общината има три стадиона. Единият - "Локомотив", е отдаден преди време на концесия на "Аристон". Стадион "Дунав" беше в плачевно състояние. Има наемател, който обаче не може да си гарантира дълготрайни инвестиции, защото срокът му е 10 години. Затова преди 2 г. се взе решение за стартиране на концесия. Радвам се, че процедурата е вече на финала. Чрез нея ще се даде възможност на това спортно съоръжение в центъра на града, което е изключително удобно за спортни събития, да добие съвременен вид и да отговаря на всички спортни стандарти. Паралелно с това ние извършваме ремонт на залите до него. Двете зали ще бъдат тренировъчни за групата, която ще играе квалификации за Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. Знаете, че Русе е един от градовете домакини на Световното първенство от 12 до 18 септември.

Хората как приемат промените?

Хората искат в града винаги да е чисто, да няма проблеми с транспорта. Съвсем нормално е това, което се случва. Русе в момента е една голяма строителна площадка. Изпълняват се над 30 инфраструктурни обекта. Срокът на някои е до края на 2019 г., а на други, които касаят Програмата за трансгранично сътрудничество, е до края на 2021 г. На много места се работи, прашно е, мръсно е, но това са строителни обекти. Аз благодаря за търпението на русенци. С грижата на добър стопанин много стриктно следят как се работи, ежедневно подават сигнали за лошо или недотам качествено изпълнение и ние реагираме своевременно. Докато не приключим тези проекти, ще има затруднения и за движението, и за самите граждани, но в крайна сметка тази инфраструктура ще остане за десетки години напред. Аз мисля, че русенци като интелигентни хора от Града на свободния дух знаят всичко това и ни подкрепят. Това, което се случва сега, не се е случвало 40-50 години в Русе.

На каква стойност са проектите, които визирате?

Очакваме догодина реално строителство на водния цикъл - втори етап, на стойност близо 90 млн. лв. Сумарно за двата мандата се получават над 200 млн. евро. Това са над 400 млн. лева, вложени в инфраструктурата. Човек трудно може да си представи мащаба на строителството. За мен е важно казаното от президента на Австрия Вен дер Белен на срещата на президентите в Русе преди месец. Той каза, че това, което вижда в Русе, му дава отговор за смисъла на европейските структурни фондове и след като вижда как те са инвестирани в Русе, е един от най-големите привърженици на тези структурни фондове. Защото голямата промяна идва благодарение на средствата, които ние получаваме като пълноправен член на ЕС. На практика това, което сме заложили в програмата за втория ми мандат, ще бъде изпълнено и преизпълнено.

За втория етап проекта за интегриран градски транспорт, по-конкретно за надграждане на интелигентната транспортна система е избрана фирма „Лог-Сиберия“ ЕООД, какви основни дейности трябва да извърши тя?

Интегрираният градски транспорт е комплекс от няколко проекта. В първия етап успяхме да въведем на 100% работеща транспортна система. За съжаление имаме известни проблеми със софтуера и за момента създаваме организация за извънгаранционен ремонт и надграждане, което ще я приведе в готовност на 100%. Дейностите от втория етап касаят най-вече покриване на града с видеонаблюдение и трафика по кръстовищата. След като въведем новата транспортна система тя ще даде възможност за интелигентно управление на трафика, както е в почти всички големи европейски градове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари