Пламен Стоилов: Догодина Русе ще бъде по-уреден и модерен европейски град

2
Кметът на града направи равносметка на изтеклата трета година от втория си мандат
Кметът на града направи равносметка на изтеклата трета година от втория си мандат

След края на големите ремонти догодина Русе ще бъде по-уреден и модерен европейски град.

Това заяви кметът на Русе Пламен Стоилов, като направи равносметка на изтеклата трета година от втория си мандат, предава БТА.

По думите му тя е била ключова, тъй като активно той и екипът му са продължили да изпълняват и са дали началото на значими проекти.

Към настоящия момент общината изпълнява проекти на обща стойност над 112 млн. лева, отбеляза кметът.

Като утвърден културен център в Русе са организирани значителен брой събития - над 400 в рамките на повече от 50 международни, национални, регионални и местни културни инициативи. Вложени са над 4 млн. лева в културната сфера. Организирани са и близо 30 спортни събития, извършени са ремонти на спортни съоръжения, отчете Пламен Стоилов.

По думите му най-значимото събитие през годината е било Световното първенство по волейбол, на което Русе бе един от градовете - домакини.

Стоилов заяви, че предстои да бъде решен и един немалък проблем за града - уличното осветление, което ще бъде подменено поетапно.

Кметът на Русе коментира и проблема със замърсяването на въздуха в града. Той заяви, че всичко, което зависи от неговите правомощия, е свършено. Стоилов посочи, че относно промишлените източници на замърсяване националното законодателство вменява контролните функции на регионалните си инспекции. Отделно, община Русе ще създаде система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, каза кметът.

По повод на наближаващите коледни и новогодишни празници той заяви, че до началото на идния месец ще бъде изцяло завършен празничният облик на Русе. Новите елементи тази година включват ефектно осветление, наподобяващо "небе", множество различни светещи елементи и светодиодни украшения върху короните на дърветата. Пред сградата на общината ще бъде монтиран коледен кът с 10 обемни фигури, а в центъра на града ще грейнат общо четири елхи. Вече функционира и ледена пързалка. Ще има и коледен базар в центъра на Русе. Предвидена е много интересна и разнообразна празнична програма, която включва повече от 40 събития в рамките на Фестивала на ледените скулптури и на Леденото приключение "Сребърни кънки", каза кметът на Русе.

Въпрос: Господин Стоилов, отчетохте свършеното през тази година. Каква е равносметката?

Отговор: Годината беше ключова за настоящия втори мандат и изобщо досега, тъй като активно продължихме да изпълняваме и дадохме началото на значими и дългоочаквани от всички русенци проекти. Догодина поетапно ще завършим редица инфраструктурни обекти и ще станем свидетели на осезаема промяна, която ще превърне Русе в по-уреден и модерен европейски град.

По традиция, заедно с моя екип, в края на всяка година създаваме и представяме подробен отчет на дейността за периода. Това беше силна година за нашия град и продължаваме все така уверено и всеотдайно да изпълняваме и следваме заложените амбициозни цели. Те ни водят към утвърждаването на Русе като перспективно място за живеене, привличане на инвеститори и развитие във всяка сфера. През годината разработихме и двуезичен инвестиционен профил на Община Русе, както и уебсайт, които представят предимствата на града и региона.

Показателно е, че през 2018 г. Русе заема челното четвърто място в престижна класация на британския "Файненшъл Таймс" за малки европейски градове на бъдещето, а русенският регион е отличен на второ място като най-перспективен малък регион в Европа.

Благодаря на всички русенци, които гласуваха в конкурса "Кмет на годината". Приемам тази престижна награда като подкрепа за усилията, които аз и моят екип полагаме за развитието на Русе.

Въпрос: Какви акценти можете да отличите като ключови през годината?

Отговор: Продължихме да инвестираме успешно в градската среда, транспортната свързаност, образователната инфраструктура, опазването на културно-историческото наследство и създаването на условия за активен и здравословен начин на живот.

Като утвърден културен център, предлагащ разнообразна програма, по традиция и през тази годината организирахме значителен брой събития - над 400 в рамките на повече от 50 международни, национални, регионални и местни културни инициативи, влагайки над 4 млн. лева в културната сфера. Организирахме близо 30 спортни събития под егидата на общината и извършихме ремонти на Градския стадион, спортен клуб "Дунав", спортен клуб "Ялта" и Гребната база, като през тази година открихме и изцяло реновираната спортна зала "Иван Ханджиев", която вече е с обновени помещения, настилки и топлоизолация.

Продължихме да инвестираме в образование, като традиционно подкрепихме финансово стотици изявени деца. Знаете, че имаме силно изразена социална политика, като и през 2018 година продължихме изпълнението на програма "Асистирана репродукция", подпомагайки 43 двойки с репродуктивни проблеми. Чрез развитата мрежа от услуги над 1800 души получиха помощ и подкрепа, извършихме ремонтни дейности в четири детски ясли, осигурихме безплатни профилактични прегледи за спортуващите деца и за учениците, кандидатствахме и за разкриване на две иновативни медико-социални услуги, както и за проект за разкриване на център за обслужване на лица с увреждания.

Активният начин на живот е в основата на това децата да растат здрави. Ето защо, всяка година обновяваме поне по 20 детски площадки. През тази година завършихме 24 съоръжения за спорт и отдих на открито, като в момента работим по още 16. Осезаема положителна промяна наблюдаваме и в развитието на малките населени места. За четвърта поредна година общинският фонд осигури над 300 000 лева за изпълнението на 16 проекта с висока обществена значимост в кметствата, свързани с благоустрояване на средата, асфалтиране на улиците, ремонт на спортни зали и други.

Отделно, от бюджета отпускаме допълнителни средства на тринайсетте кметства и кварталите за ремонт и рехабилитация на пътната инфраструктура.

За поредна година общинската фондация "Русе - град на свободния дух" в партньорство с фондация "Еконт" продължиха да подкрепят и инициират различни новаторски проекти, утвърдиха и конкурсната програма "Знание и растеж" като все по-успешна и популярна. Общинската фондация заслужено получи наградата "Партньор на общините" по време на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

Несъмнено, най-значимото събитие през годината беше Световното първенство по волейбол, което се организира в Русе от 12 до 18 септември, на което ни гостуваха едни от най-добрите отбори в света - Бразилия, Холандия, Франция, Канада, Египет и Китай. Тук е мястото да благодаря за подкрепата на президента на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров и на вицепрезидента Любо Ганев, както и за професионализма на екипа от зала "Арена Монбат". С нетърпение очакваме през месец май догодина в Русе да приемем и турнирите от Волейболната лига на нациите.

Въпрос: На прага сме на четвъртата година от втория ви мандат. Доволен ли сте от изпълнението на програмата за управление и какво предстои?

Отговор: Към настоящия момент изпълняваме проекти на обща стойност над 112 млн. лева, част от които вече започнаха да преобразяват града ни. Четирите улици по проекта за реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих - "Баба Тонка", "Славянска", "Църковна независимост" и "Райко Даскалов", са почти завършени, като до края на този месец предстои да бъде пуснато и движението по всички. Приключиха и дейностите по улиците "Чипровци" и "Славянска", като остава пространството около тях да се облагороди, а булевард "Придунавски" е завършен на 90 процента.

Изключително съм доволен и от напредъка и резултатите, които вече дава проектът за ремонт на петте учебни заведения. Открихме завършените детски градини "Пинокио 1" и "Русалка 2", които са преобразени с цялостен ремонт на помещенията, ново обзавеждане, положена изолация, ремонт на покрива и външната фасада, както и изградени детски площадки и кътове за отдих. В момента продължават дейностите по обновяване на детска градина "Пинокио 2", а елитните училища "Христо Ботев" и "Баба Тонка" догодина ще се превърнат в учебни заведения, предлагащи съвременни условия по европейски стандарт.

Благодарение на усилената работа успяхме успешно да кандидатстваме и да бъдем одобрени за финансиране на изключително значими трансгранични проекти. Особено ключов е проектът за рехабилитация на кейовите стени, който беше важно да започнем навреме заради променливите нива на река Дунав. Напролет стартираме и дейностите по още три значими проекта в рамките на програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg V-A Румъния - България" 2014-2020 г. на стойност над 25 млн. лева. Те включват рехабилитация на ключовите булеварди "Трети март" и "Липник", както и ремонт на сградата на Пантеона на възрожденците.

Отлично вървят и дейностите във връзка с изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, като към средата на тази година са обновени общо 14 жилищни сгради и по този начин повече от 2000 домакинства се възползваха от възможностите, които тя предоставя за безплатно реновиране на домовете. В момента текат строително-монтажните работи по още осем блока и се очаква те да приключат до края на годината. Така общият брой на сградите на територията на община Русе, обновени по програмата, ще достигне 27, а живеещите в тях са повече от 4600 души.

Въпрос: Предстои обновяване на уличното осветление. Какъв е обхватът и какви ще са предимствата на новите осветителни тела?

Отговор: През тази година година монтирахме близо 280 нови улични и паркови осветителни тела в града и около 80 в малките населени места. Ще подменим всички съществуващи осветители, рогатки, разклонителни кутии и кабели към осветителните тела с нови светодиодни улични и паркови осветителни тела, които са с по-висока енергийна ефективност. Ще внедрим единна система за мониторинг и радио управление на осветлението.

Осъществяването на този първи етап за модернизиране на системата за улично осветление ще продължи до месец май догодина и включва подмяната на над 1200 улични и 435 паркови осветители. Проектът обхваща всички улици и пространства, заключени между ул. "Николаевска", бул. "Цар Освободител", ул. "19-ти февруари", ул. "Одрин", ул. "Цар Калоян", бул. "Придунавски" - в участъка от ул. "Мостова" до ул. "Независимост", ул. "Независимост", бул. "Съединение", както и целия Парк на възрожденците. Очаква се новите осветители от най-висок клас да изразходват между 30 и 50 процента по-малко електрическа енергия от съществуващите сега.

Следващите етапи за реализация на енергийно ефективно осветление ще обхванат поетапно и останалите квартали на града, като целта е цялото улично осветление да бъде обхванато в единна автоматизирана система.

Въпрос: Напоследък се създава напрежение сред обществото заради качеството на атмосферния въздух в града. Организирани бяха и масови протести. Каква е позицията ви?

Отговор: Темата за качеството на атмосферния въздух в града ни излиза все по-често на дневен ред и проявявам разбиране за притесненията на моите съграждани. Аз също живея тук и съм загрижен. Като кмет мога да заявя, че всичко, което зависи от моите правомощия, е свършено и продължавам активно да работя в интерес на русенци.

Изготвихме Актуализация на Програмата за намаляване на нивата на замърсителите и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух на територията на община Русе за периода 2015-2020 година. В същото време беше създаден Програмен съвет за оценка и управление, в който членуват представители на различни държавни институции, производствени предприятия, доставчици на твърдо гориво и други.

По отношение на промишлените източници на замърсяване, националното законодателство вменява контролните функции, отнасящи се до замърсяване на качеството на въздуха, на регионалните си инспекции. Следователно, при необходимост от контрол, апаратура, съоръжения за замерване на показатели на атмосферния въздух, задълженията са на държавно ниво. И все пак, мога да уверя русенци, че при всеки постъпил сигнал в общинската администрация или препратен от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе се извършвa съвместна проверка от служители на отдел "Екология", контрольори от специализираното звено "КООРС" и служители на районните полицейски управления на града.

Поддържането на зелената система в Русе е приоритет, като тук искам да отбележа, че само в рамките на изпълнението на мащабните инфраструктурни проекти ще засадим над 450 дървета. Тази година тествахме и електрически автобус, като през пробния период събрахме необходимата информация за изготвянето на анализ относно ефективността от ползването на подобни превозни средства. Сега търсим варианти за финансиране и обновяване на автопарка.

Отделно, община Русе ще създаде система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух - ще изгради затворена комуникационна система, която да бъде свързана със сървърите на Министерството на околната среда и водите и да визуализира данните в реално време от измервателната станция на територията на града. Предстои да бъдат закупени две информационни табла, а през 2019 г. ще се осъществи достъпът до софтуера за данните в реално време. Изпратихме и становище до ръководителя на управляващия орган на оперативна програма "Околна среда", с което заявяваме искане за участие в програмата, свързана с мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух. Вече е депозиран проект "Техническа помощ за разработване на предложение за интегриран проект за подобряване на качеството на въздуха" по програма "LIFE", който цели подобряване качеството на въздуха в градовете София, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Монтана. Целта на тези проекти е трайно справяне с проблема с прекомерното замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

Въпрос: Предстоят коледно-новогодишните празници. Има ли нови мотиви в тазгодишната украса на града?

Отговор: До началото на декември ще бъде изцяло завършен празничният облик на Русе. Новите елементи тази година включват ефектно осветление, наподобяващо "небе", множество различни светещи елементи и светодиодни украшения върху короните на дърветата.

Пред сградата на общината ще бъде монтиран любимият на малки и големи коледен кът с 10 обемни фигури, а в центъра на града ще грейнат общо четири елхи - 13-метровата елха до коледния кът, естествената 13-метрова елха пред Доходното здание, 6-метрова изкуствена елха на площад "Хан Кубрат" и 5-метровата елха пред ледената пързалка. Традиционният коледен базар, организиран от община Русе, тази година е изграден от 34 павилиона на площад "Свобода". Обособили сме и нова дългоочаквана от гражданите атракция в центъра на града, която ще допълва празничната атмосфера на Коледно-Новогодишните празници - ледена пързалка, която ще функционира до средата на февруари идната година.

Предвиждаме много интересна и разнообразна празнична програма, която включва повече от 40 събития само в рамките на Фестивала на ледените скулптури и на Леденото приключение "Сребърни кънки".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари