Пламен Монев бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на град Русе“

0
Десетки негови възпитаници са с национални и международни награди, повечето продължават образованието си в престижни университети
Десетки негови възпитаници са с национални и международни награди, повечето продължават образованието си в престижни университети Снимка: Вестник "Утро"

Общинският съвет в Русе гласува видният русенец Пламен Монев да стане почетен гражданин посмъртно.

Тази година се навършват 60 години от рождението на художника Пламен Монев – талантлив педагог и артист, една от ярките и емблематични фигури в художествения живот на Русе и страната. Напусна ни внезапно през м. януари 2016 г.

Роден през 1957 г. в гр. Свищов, Пламен Монев завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1984 и Националната художествена академия в София със специалност „Графика“. След завършването си се занимава с преподавателска дейност в Троян и Русе.

Животът и творчеството на Пламен Монев са неразривно свързани с художествения живот на град Русе. Участва активно във всички художествени събития на Дружеството на русенските художници. Основен участник е и в редица национални и международни художествени изложби и пленери. От 1992 година е преподавател в НУИ „Проф. В. Стоянов“ в Русе, където основава и утвърждава през годините специалността „Графика“ и оборудва безвъзмездно графичния кабинет на училището.

Неоценима е неговата роля като един от дарителите на Националното училище по изкуствата. Днес графичният кабинет на НУИ „Проф. В. Стоянов“ носи неговото име. Десетки негови възпитаници са носители на национални и международни награди, а повечето от тях продължават своето образование в престижни университети в страната и чужбина.

Пламен Монев е член Дружеството на художниците в Русе от 1985 г., а от 1991 членува и в Съюза на българските художници в София.

Като творец и професионалист от най-висока класа, пословичен със своята работоспособност и отдаденост на професията, Пламен Монев твори с еднакъв успех в областта на рисунката, илюстрацията, графиката, акварела и живописта. А изкуството му респектира с богат и оригинален език, с ярък и разпознаваем художествен стил и особена духовна извисеност. Неоценим е неговият принос за облика, развитието и престижа на русенската художествена школа.

Носител е на редица национални и международни награди. Негови картини днес са част от колекциите на престижни галерии в страната. Десетки негови творби са притежание на множество частни колекционери в Полша, Румъния, Гърция, Великобритания, Естония, Латвия, Литва, Беларус, Швейцария, Норвегия, Германия, Холандия, Франция, Япония, Канада, Дубай и САЩ.

В Община Русе постъпиха предложения за удостояването на Пламен Монев със званието „Почетен гражданин на Русе“ от Русенска художествена галерия, НУИ „Проф. В. Стоянов“ и Дружеството на художниците – Русе, както и кратка биографична справка за художника. Решението за удостояване бе взето тази сутрин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари