Писатели за побоя над Кенаров: Това не е симптом за случайна грешка

3
Любителско видео, в което се чуват виковете на Кенаров „Журналист съм“, докато полицаи го отвеждат (12:43)
Любителско видео, в което се чуват виковете на Кенаров „Журналист съм“, докато полицаи го отвеждат (12:43) Видео: Ютуб

Писатели от П.Е.Н. център България изпратиха писмо в подкрепа на журналиста Димитър Кенаров до Народното събрание, Министерски съвет, министерствата на вътрешните и външните работи, Омбудсмана, Европейския парламент, АЕЖ и СБЖ

 В декларацията си те настояват за пълно разследване на случая с арестувания на протеста на 2 септември журналист, с което да се установи персоналната отговорност на длъжностните лица, нарушили закона, публикувана в "Площад Славейков"

Пълният текст на декларацията:

„Ние, писатели от Българския П.Е.Н. център, присъединяваме своя глас на подкрепа към всички свободомислещи граждани в страната ни, които определят полицейските действия срещу журналиста и писател Димитър Кенаров като произвол над свободата на словото. Репресия, която буди гняв, и е обезпокояващ симптом. Разтревожени сме по повод събитие, което излиза извън индивидуалната си характеристика и ни доближава до някои от мрачните практики в нашата история. Солидарни сме с декларацията на Асоциацията на европейските журналисти у нас – осъждаме този акт на насилие и настояваме за пълно разследване, което да определи персоналната отговорност на длъжностните лица, нарушили закона. Изисквания, които ни гарантират личната свобода и гражданските права според Конституцията. Актът на произвол върху представител на пресата и свободомислещ писател не е симптом за случайна грешка. Това превръща случая в опасен прецедент, който делегитимира мястото ни в демократичната традиция на алианса, към който сме декларирали, че сме необратимо приобщени.

Писател и журналист, кореспондент на известни международни издания, е свален на земята, след като се е легитимирал с журналистическата си карта. Влачен е през площада, въпреки че на маската му е изписано PRESS. Камерата му е счупена и оставена върху паветата на произвола на съдбата. Ръцете му са в белезници, държан с часове на паважа, след това за час – затворен в микробус. В Пето РПУ не му е връчвана заповед за задържане, отказан му е достъп до адвокат и връзка със семейството. Принуден е да пише обяснения и предупредителен протокол. Пресцентърът, представителите на МВР и ръководителите на операцията не съдействат да бъде издирен и освободен.

Затова ние, писателите, опазвайки демократичните традиции на българския П.Е.Н. център и неговата кауза във времето на неговото съществуване, настояваме не само за пълно разследване виновниците и наказанието им, но и за набелязване на систематични мерки – законови и кадрови, подобна практика за потъпкване свободата на словото да не се повтаря в бъдеще. Това е пътят да излезем от незавидното 111-о място по свобода на словото, което ни прави един от моралните аутсайдери на европейския континент“

Декларацията е подписана от: Лъчезар Лозанов, Огнян Стамболиев, Георги Господинов, Петър Чухов, Калин Терзийски, Валентина Радинска, Румен Шомов, Силвия Чолева, Здравка Евтимова, Александър Гочев, Хайри Хамдан, Калин Донков, проф. Людмил Димитров, проф. Амелия Личева, проф. Магдалена Костова-Панайотова, Милена Фучеджиева, Рада Шарланджиева, Георги Константинов, Ахмет Емин Анасой.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари