Пилотите - герои се оказаха новаци в професията

2
Дамир Юсупов и Георги Мурзин бяха наградени със златните звезди „Герой на Русия”
Дамир Юсупов и Георги Мурзин бяха наградени със златните звезди „Герой на Русия” Видео: NOVA

История достойна за филм. Двамата руски пилоти, които успяха да приземят пълен с пътници и гориво самолет в царевична нива, получиха най-високото отличие от Кремъл. Президентът Владимир Путин обяви, че и двамата са наградени със златните звезди „Герой на Русия”.

Награди получиха и останалите от екипажа. Трите стюардеси и главният стюард получиха ордени за мъжество. Аварийното кацане без нито една жертва безспорно ще влезе в историята и в учебниците по авиация, наред с това в река Хъдсън в Ню Йорк през 2009-та.

Юрист, бивш служител на кметството в град Самара. Преди 5 години завършва с отличие Петербургското висше авиационно училище. С гражданските авиолинии Дамир Юсупов има 3000 часа във въздуха, информира NOVA.

Взехме решение просто да кацнем в полето пред нас. После действахме според инструкциите за евакуация. Липсата на жертви е благодарение на професионализма на целия екипаж”, каза командирът на полета Дамир Юсупов.

Вторият пилот Георгий Мурзин е новак във въздуха с едва 600 летателни часа. За младия пилот инцидентът е първата подобна драматична ситуация на живот и смърт. „Никой не знаеше какво точно се случва. Приземявахме се, по едно време помислих, че ще обърнем за втори опит. Всичко стана много бързо”, допълни Мурзин.

Главният инспектор по безопасността на полетите у нас Ангел Борисов анализира инфарктното кацане. Експертът обяснява защо инцидентът се е разминал без неизбежния пожар в такива ситуации.

Командирът е съобразил преди опирането със земята да спре притока на гориво към двигателите. Тоест той го е стопирал още от крилата. В случая имаме пожар в единия двигател, но командирът е изгасил двигателя и така е потушил и пожара”, коментира Ангел Борисов.

Опасност от сблъсък с птица дебне самолетите постоянно. Някои прелетни гъски например летят на височина до 5 хиляди метра. В половината от случаите обаче това става при излитане и кацане. Ако птицата е по-голяма, щетите в двигателя са големи.

Възможно е самата турбина и нейните перки да се разрушат. Тогава се разрушава целият двигател. Той се разхвърчава”, добавя Борисов.

В момента, когато самолетът на Уралските авиолинии остава без нито един работещ двигател, двамата руски пилоти взимат най-важното решение - да кацнат насред нивата и то без спуснати колесници.

Стъблата на царевицата в нивата са високи. При кацането по корем, те ще създадат илюзията на пяната, която се разлива по пистите при такова кацане. С две думи, той се е пързалял по царевицата”, обяснява Ангел Борисов.

За пасажерите ще остане споменът, че тяхното пътуване ще влезе в историята. Така, както се случи с полет 1549 на US Airways през зимата на 2009 година. Тогава при удар с ято гъски над Вашингтон пилотите се приводняват в река Хъдсън.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари