Пиенето на бира отлага менопаузата

0
Друг ефект е, че поради силиция в пивото рискът от остеопороза е по-нисък при жените, които консумират бира умерено в сравнение с тези, които са въздържатели
Друг ефект е, че поради силиция в пивото рискът от остеопороза е по-нисък при жените, които консумират бира умерено в сравнение с тези, които са въздържатели

Състоялият се преди седмица Девети европейски симпозиум "Бира и здраве“ в Кралската академия на науките в Брюксел обсъди най-новите международни изследвания за умерената консумация на бира и въздействието й върху здравето.

Безалкохолната бира, подсилена с малки количества натрий, може да е подходяща алтернатива на функционалните питиетата за спортистите, твърди проучване на Университета по приложни науки на Австрия. Тя успешно хидратира организма и възстановява електролитния баланс на активно спортуващите, сподели Труд.

Учени от медицински университети в Италия, Холандия и Румъния представиха изследванията си  по темата за умерената консумация на алкохол и въздействието й върху здравето, която напоследък е обект на засилени дискусии. Статистиката показва взаимовръзка, според която рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява при умерена консумация на бира и вино.  Това означава, че хората, консумиращи алкохол умерено, са изправени пред по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с въздържателите или хората, които консумират алкохол прекомерно.

В панела, посветен на умерената консумация на бира от жените, учени от Испания и Швейцария представиха резултати от нови медицински изследвания, които показват, че  поради силиция в пивото рискът от остеопороза е по-нисък при жените, които консумират бира умерено в сравнение с тези, които са въздържатели.  Освен това е възможно да има връзка между умерената консумация на алкохол и по-късното настъпване на менопаузата, което на свой ред понижава и риска от коронарна болест на сърцето.

Голям интерес предизвиква изследване на холандски медици, което хвърля светлина върху разликите между мъжете и жените по отношение въздействието на газировката на напитките върху  стомаха. Според получените резултати поради анатомични особености жените са далеч по-чувствителни и могат да преработват въглеродния двуокис в напитките в по-малки количества. Изследването също така потвърждава, че вкусът на бирата, а не наличието на алкохол е водещият фактор, който кара жените да избират бирата.

Следващият симпозиум "Бира и здраве" ще се състои през 2021 г. отново в Брюксел. В него се планира да вземат участие и български учени.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари