Петте най-вредни храни у нас

27
За някои от тях дори не подозираме колко опасни може да бъдат
За някои от тях дори не подозираме колко опасни може да бъдат

За някои от тях дори не подозираме колко опасни може да бъдат

В сравнение с някои американски щати например в България вредната храна не е до такава степен на почит, но е факт, че ежедневно консумираме такива продукти, пише Актуално.

За някои от тях дори не подозираме колко може да бъдат вредни за организма ни. На пазара се появяват все по-апетитни пакетирани храни, които точно отговарят на ежедневието на съвременния зает човек.

Забързаното ежедневие обаче по никакъв начин не бива да ни служи като оправдание, че не се храним здравословно. Можем поне да се постараем да избягваме едни от най-вредните храни, предлагащи се на българския пазар.

Кои от тях се нареждат в топ 5?

Кетчуп

Съдържанието на доматеното пюре в кетчупа в най-добрия случай е около 17%, а в някои случаи то дори не присъства в състава му. Бива заместено от оцветител, наречен Кармин, който дори е категоризиран като опасен за здравето ни. Много по-добър вариант е да залагате винаги на домашното пюре на баба вместо да купувате известни марки кетчуп, които се състоят главно от вода, захар, нишесте и лимонена/винена киселина.

Соленки

По принцип “залъгалките” за глада ни солети, различни соленки и подобни пръчици не съдържат кой знае колко вредни за здравето ни вещества, но пък процентът на готварска сол не е никак малък в тях. Всички знаем колко може да е вредна солта за нашето здраве, така че е по-добре да ги хапваме в минимални количества.

Майонеза

Освен че е доста калорична, повечето предлагащи се на пазара продукти нямат нищо общо с оригиналната френска рецепта. Съдържа големи количества слънчогледово олио, консерванти, нишестета и други вещества, които бързо се полепват по вътрешността ни.

Маргарин

Маргаринът е един от най-вредните и канцерогенни продукти, които можем да консумираме в ежедневието си. То съдържа хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Вместо това е по-добре да използваме домашно краве масло.

Кренвирши

Попадали сме на какви ли не видеа от какво точно се приготвят кренвиршите. Дори всички тези “слухове” да не са доказани факти, в евтините кренвирши почти няма месо - те са приготвени от различни вредни консерванти и оцветители, овкусите, сгъстители, соя, сланина, мазнина и млени органи. Месото в тези продукти много рядко достига дори до 20%. Залагайте на качеството в това отношение и избягвайте колбасите и кренвиршите, чиято цена например е по-ниска от 10 лева за килограм - само това може да събуди подозрение за качеството на продукта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Чичко Цветен
    ..."глупости на търкалета", статия написана ей, така... по-добро да ям малотрайки, като кренвирши, наденици и колбаси, отколкото шунки, пушена филета и т.н. продукти¡¡¡... в тези така варечени малотрайки може месото да е около 20%, но е по-добре защото основно съдържат соев протеин и картофено нишесте, които не са отровни!!!... отколкото така наречените дълготрайни и сурово пушени колбаси и меса бъкани с вода, консерванти и химия!!!... ...8 години работих като пушач на колбаси и меса и смея да кажа, че това за малотрайките и тоалетната хартия са просто приказки на вятъра!!!... през тези 8 години съм правил луканка и суджук, със сланина единствен животински продукт, другото е соя и химия и Кауфланд го продаваха на поразил... от 200 кг, замразено пилешко филе съм правил 450 кг, готов продукт пушено пилешко филе със срок на годност 30 дни според исканията на Кауфланд, замислите се кое колко е вредно¡¡¡... 🤭🤭🤭
  • 15
    2
    Гост
    Ами вместо да се възпитаваме кое е полезно, кое е вредно, като се знае , просто да не се произвежда . Кой го разрешава и защо. Точно тези споменати боклуци децата ги обичат на- много. Какво правят в магазините по ветрините . Просто да изчезнат. Какво убеждавате милиони хора да не се хранят с тях , вместо да се свият интересите на дузина хитреци бездушни .
  • 3
    1
    Свиро...
    Млечните органи са скъпи. С репродуктивни ги правят кренвиршие. Да ви е слаТко
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари