Петър Витанов: България се съгласи да намали с 15% потреблението на газ

0
Ако цяла Европа се откаже от руския газ, той няма да има с какво да бъде заменен, заяви евродепутатът
Ако цяла Европа се откаже от руския газ, той няма да има с какво да бъде заменен, заяви евродепутатът

Ако цяла Европа се откаже от руския газ, той няма да има с какво да бъде заменен, заяви евродепутатът

В момента Европа е в средата на каскада от кризи и търпи страшно много негативи, това заяви в "Още от деня" по БНТ евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на НС на БСП Петър Витанов.

По думите му съвкупността от тези кризи прави гражданите на Европа най-потърпевшите след гражданите на Украйна и може би на Русия.

Огромна е кризата, свързана с климатичните изменения. Подобни явления, на каквито сме свидетели, не сме виждали до момента. Войната пък предизвика енергийна криза, с която Европа не може да се справи. Има предложения за решаването на част от въпросите, включително с газовите доставки, но за това трябва време, отбеляза той.

Според него централно решение на енергийния проблем с общи доставки на газ по начина, по който се реализираха ваксините за Ковид, е невъзможно. Обясни, че проблемът е в липсата на достатъчно газ. Ако цяла Европа се откаже от руския газ, той няма да има с какво да бъде заменен.

Категоричен е, че Европейският съюз не само регистрира кризите, но и дава своята трактовка за решаването им. По отношение на климатичните изменения ЕС е много амбициозен. Зелената сделка буквално е флагът на ЕК. Що се отнася до войната - там Европейският съюз прави, каквото е възможно, но отчита, че страните не са извършили своята диверсификация.

Петър Витанов призна, че вероятно има двоен стандарт по отношение на санкциите към Русия, защото "Германия продължава да си плаща, по "Турски поток" обемите не са намалени, Италия продължава да си плаща, големите страни продължават да си плащат". България взе идеологическо решение, което нямаше как да бъде оправдано икономически, подчерта той.

България се съгласи да намали с 15% потреблението на газ. Като държава сме изложили своето становище и то е положително.

По отношение на предстоящите избори Витанов беше категоричен:

"БСП има една функция. Тя не може да бъде партия-патерица. БСП или трябва да управлява, или трябва да е опозиция."

Призна, че не приема да види партията си с две или три министерства и четвърта или пета политическа сила.

"Трябва да имаме различни послания от това да казваме, че един или друг ни е виновен или да се молим като просяци да бъдем в някаква коалиция", посочи Витанов.

Допълни, че в този несправедлив свят БСП не може да не говори за равенството, за справедливостта, за доходите, за политики, за промени, за екология, за климат. Призна, че БСП е постигнала своите успехи в социалната сфера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    darkaveng
    Боже, няма ли поне един вменяем политик-полуидиот, да вземе правилно и на ползу роду решение? Ма как да го направи, като козяк не спи! И бсп, "бегай, че ида"! И резултатите им на изборите - "нанай маро"! Пфу, национални предатели! Анадънму?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари