Петър Ванев: За да се променяш, трябва да се предизвикаш!

0
Историята на неуморния русенски пътешественик
Историята на неуморния русенски пътешественик Видео: БГНЕС

Когато човечеството иска да се движи напред, то трябва да се променя, а за да се променяш трябва да се предизвикаш, да пробваш нещо ново, да ставаш все по-добър с всеки един изминал ден. Да не си онова старо копие на твоето аз от вчера, а да си ново и по-добро копие, казва Петър Ванев.

Срещнахме се с него, за да разберем историята му на пътешественик, пише БГНЕС.

Петър Ванев е русенец на 32 години, който пътешества по преходи на дълги дистанции, опитва се да вдъхновява. Прави това, което му харесва и което обича. Преди да започне да пътешества, Петър живял един по думите му стереотипен живот, по калъп на днешното общество. „Сигурна работа – от понеделник до петък, финансите са на място, материалната даденост е там, но… в един момент осъзнаваш, че това може би не е нещото, което те прави истински щастлив”, споделя младият мъж.

Осъзнал, че има нужда да си почине и решил да си даде едни четири месеца. Отива в Азия, в Тайланд, защото е бил там и преди. „Исках да правя нещо, което ми доставя удоволствие, не ми налага някакви начини на живот, ограничения, отговорност и т.н. Тези 4 месеца се гмурках, понеже съм сертифициран водолаз. Знаех, че това ще ми доставя удоволствие, няма да ми натоварва съзнанието, а просто ще изпадна в една безтегловност за четири месеца и може би ще дам време на съзнанието си, да обмисля нещата и да разбера дали животът, който съм водил преди е този, които искам да водя и за напред”, сподели Петър. Това се случва преди две години, в края на 2016 година.

Година по-късно той става първият българин, изминал успешно разстоянието по два от най-дългите пешеходни прехода в САЩ – Тихоокеанския хребетен път и Апалачката пътека. През идващата 2019-та той планира да измине и Континенталния преход. Има за цел да достигне така наречената Тройна корона. За първия си преход Петър Ванев пише и книга - „Пътека през огън и лед“ е разказ за 4240-километров солов преход, който променя живота младия и неопитен пътешественик.

Той споделя, че опасността се крие по-скоро в самоувереността. „Опасностите са много, но най-голямата опасност е да си прекалено самоуверен на една такава пътека и да подцениш риска, който може да те дебне на всеки ъгъл”, сподели Петър Ванев.

За двете години досега Петър не съжалява за преживяното. „В момента правя нещо, което може би винаги съм искал да правя и ме кара да се чувствам пълноценен, правя нещо, което обичам, доставя ми удоволствие, предизвиква ме, прави ме по-бърз с всеки един изминал ден и всяко едно предизвикателство, което излиза пред мен по време на тези преходи и извън тях, защото макар и да съм там няколко месеца, впоследствие аз се връщам в обществото, което живея, защото обичам баланса. Не бих дал приоритет само на живота в дивото, сред природата или само живота в обществото. Когато намериш баланса между тези две неща определено ме кара да се чувствам по-пълноценен със себе си и виждам, че това което правя и споделям с хората е интересно и ценно за някои от тях, кара ме да се чувствам още по-щастлив със себе си и с това, което правя“, разказа пътешественикът.

Той не крие, че вдъхновението, което се надява хората да извлекат от неговите пътешествия и преходи е това да гонят собствените си мечти: „Важното е, ако ги искат толкова силно, както аз съм искал тези мои приключения да се случат, да намерят начин и време да ги направят”.

Надеждата му е неговите истории и книгата „Пътека през огън и лед“ да вдъхновява хората, да не се страхуват от непознатото или излизането им от зоната на комфорт, а по-скоро да се впуснат в приключения, но подготвени. „Може да не е тяхното нещо, но докато не разбереш няма как да си сигурен, че не е твое”, сподели той.

Петър Ванев ще участва за втори път и в започващия в понеделник (3 декември) фестивал „Дни на предизвикателствата“. Според Петър това е едно уникално събитие за България и оказва една по-различна страна на спорта. Събитието показва много и различни примери за това как да се предизвикваме.

Ежегодният фестивал за екстремни спортове и приключения „Дни на предизвикателствата“ ще се случи между 3 и 5 декември в аула „Максима“ на УАСГ. Форумът отново ще събере на едно място спортисти, алпинисти, туристи, еколози, фотографи, пътешественици и всички, за които активностите сред природата са извор на вдъхновение и начин на живот. Наситената с горещи филмови заглавия, презентации и уъркшопи тридневна програма, ще предложи преглед на най-силните спортни постижения, лични предизвикателства и каузи през годината. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари