Пет любопитни факта за малкото кралство Тонга

1
Средната възраст на населението в тази островна държава е 24 години
Средната възраст на населението в тази островна държава е 24 години Снимка: ЕПА / БГНЕС

Средната възраст на населението в тази островна държава е 24 години.

Местните си поделят 36 острова и се радват на райска красота. Природните катастрофи обаче помрачават щастието им.

Още любопитни факти за Тонга ни предостави Дойче Веле.

Къде се намира Тонга?

Тонга е част от тихоокеанската островна група Полинезия на изток от островите Фиджи, на юг от Самоа и на север от Нова Зеландия. Архипелагът, чието предишно име е Дружествени острови, е част от тъй наречения Тихоокеански огнен пръстен - вулканичен пояс в Тихия океан. Островната държава Тонга има площ от 747 квадратни километра и се състои от 172 по-малки острова, от които 36 са населени. Климатът е тропически, а годишните времена са две: горещ и влажен период от декември до април и дъждовен период от май до ноември.

Какво е населението?

На 36-те обитавани острова от архипелага живеят общо 105 000 души, от които 97% са полинезийци, а останалите три процента - китайци, европейци и преселници от други тихоокеански острови, според данните от преброяване на населението от 2016 година. Населението е младо - средната възраст е 24 години. За сравнение: в Австралия тя е 38, а в Германия - 44 години.

Защо са толкова чести земетресенията на Тонга?

По протежение на Тихоокеанския огнен пръстен с обща дължина 40 хиляди километра постоянно има земетресения и цунамита. В световния доклад за рисковете от 2021 година Тонга фигурира на трето място сред страните в света с най-висок риск дадено природно явление да се превърне в катастрофа.

Само през последните 12 години там са се случили три природни катастрофи. На 13 февруари 2010 Тонга пострада от земетресение със сила 6,3 по скалата на Рихтер, а само два дни по-късно през островите Тонга премина мощен циклон със скорост на вятъра до 228 километра в час. На 11 януари 2014 ураган помете архипелага, като тогава най-силно пострада островната група Хаапай и главният ѝ остров Лифука. Активният подводен вулкан Хунга Тонга–Хунга Хаапай изригна на 15 януари т.г. и предизвика цунами.

Причинените от глобалното затопляне покачване на морското равнище и зачестилите урагани, наводнения и дъждове застрашават архипелага. По данни на климатичния портал на Световната банка, през следващите десетилетия тези природни явления ще зачестяват.

От какво живеят хората в Тонга?

В статистиката на Световната банка Тонга е поставена на най-ниското стъпало в групата на страните със среден доход (Lower Middle Income Country, MIC) - с годишен доход на глава от населението между 1036 и 12 535 щатски долара.

Икономиката на страната обаче се намира в криза. Туризмът, който е второто най-доходоносно перо за Тонга, е почти замрял в пандемията. А земеделието, което генерира 1/5 от БВП на страната, е в плен на природните катастрофи и нестабилните цени на световните пазари. Малкото кралство изнася основно ванилия и риба.

Но най-много пари в страната идват от живеещите в чужбина тонганци - най-вече в Нова Зеландия, Хаваи и Австралия. По данни на платформата "Глобалната икономика" през 2014 в Тонга по тази линия са пристигнали 102 милиона долара, а през 2020 - 142 милиона долара.

Кой управлява Тонга?

От 1875 година Тонга е наследствена конституционна монархия, която през 1970 година получава независимост от Великобритания. На изборите през 2010 година за първи път мнозинството от депутатите в парламента са избрани пряко от народа. А от 15 декември 2021 страната има ново правителство, оглавявано от министър-председателя Сиаоси Совалени. Той беше избран от парламента и официално назначен от краля на Тонга Тупоу VI.

Тонга има сравнително добре развита образователна система: училището е задължително за децата до 12 години, а след това обучение става платено, но таксите са много ниски. Освен това малкото кралство отпуска и стипендии за следване в чужбина. 98 процента от населението на островната държава е грамотно.

Германия и Тонга имат "вечен договор за приятелство", подписан още през 1876 по времето на крал Джордж Тупоу I., който през 1977 година е подновен от Федералната република. През 1999 година кралство Тонга е прието в Обединените нации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари