Пентагонът дава "зелена светлина" на Турция за сделка с Ф-16

0
Турция се надява да получи 40 изтребителя Ф-16 от най-нова модификация
Турция се надява да получи 40 изтребителя Ф-16 от най-нова модификация

Турция се надява да получи 40 изтребителя Ф-16 от най-нова модификация

Администрацията на американския президент Джо Байдън подкрепя модернизацията на турската изтребителна авиация, обяви висш служител на Пентагона, цитиран от агенция Ройтерс.

Турция се надява да получи от компанията "Локхийд Мартин" 40 изтребителя Ф-16 от най-нова модификация и близо 80 комплекта за модернизация на по-старите си самолети.

Заявката бе подадена още миналия октомври, но съвпадна с изострянето на отношенията между Анкара и Вашингтон заради оръжейните сделки на Турция с Русия.

Пентагонът даде "зелена светлина" на сделката за самолетите само ден след като турският президент Реджеп Ердоган се отказа от ветото си срещу присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

От администрацията на Байдън отрекоха категорично предположението за политическа договорка.

Байдън благодари лично на Ердоган за споразумението с Хелзинки и Стокхолм, както и за дипломатическите усилия на Анкара да деблокира транспорта на украинско зърно през Черно море. Американският и турският лидер се срещнаха в кулоарите на конференцията на НАТО в Мадрид.

Последната дума за сделката за Ф-16 ще е на Конгреса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари