Пенсионират 155 директори на училища

0
Част от тях получиха предизвестията си в петък, останалите ще бяха известени днес
Част от тях получиха предизвестията си в петък, останалите ще бяха известени днес

Проверяват учител от Варна, пращал отговори на матурите, пише 24 часа.

155 училищни директори ще бъдат пенсионирани заради навършване на възраст и натрупан стаж, съобщиха от министерството на образованието. Част от тях получиха предизвестията си в петък, останалите ще бяха известени днес.

116 са директори на общински училища, 39 са ръководили държавни.

По стария закон те ще получат 8 заплати обезщетение. По новия при пенсиониране вече ще се вземат 10 заплати, но той влиза в сила от август.

Общият брой на училищните директори у нас е 2014 души. Конкурсът за освободените директорски постове в държавните училища ще се проведе през юли от МОН, а за тези на общинските - от регионалните инспекторати.

През юли 2015 г. са проведени конкурси за директори на 105 общински и 42 държавни училища, припомниха от просветното министерство. Два пъти са провеждани директорски конкурси през 2014 г. - през януари за 183-ма, а през юли за още 87.

Сега се очаква да бъдат пенсионирани и около 4000 от общо 90 000 учители в страната.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева разпореди незабавна проверка по родителски сигнал за разпратени от преподавател отговори на матурата по български език и литература до ученици във Варна по време на изпита, съобщиха още от МОН.

Вътрешна комисия на министерството ще провери сигнала, а в писмо до прокуратурата се иска да бъде установена автентичността му.

“Ако се установи, че учителят е извършил деянието, ще реагираме с цялата строгост на закона, включително дисциплинарни наказания и съд. Обвинението е сериозно и няма да толерираме подобни случаи”, увери Кунева.

Тъй като по време на зрелостните изпити са събрани всички телефони, отговорите не могат да стигнат обратно в залите, напомнят от екипа ѝ.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари