Пенсионер откри грешка на НОИ при преизчисляването на пенсиите

113
Иван Станчев онагледява изчисленията си с графика
Иван Станчев онагледява изчисленията си с графика Снимка: БНТ

Има ли грешка в преизчисленията на пенсиите. Според пенсионера Иван Станчев отговорът е "Да".

След като стана ясно, че последното преизчисление на пенсиите остави значима част от пенсионерите без увеличение, Министерството на труда и социалната политика се зае с компенсаторен механизъм, който приравни пенсиите с тези получавани през декември миналата година.

Според Иван Стойчев, който се е заел да провери изчисленията, направени от НОИ обаче, грешката е много по-голяма.

"Не съм съгласен, че 2019 г. трябва да бъде изключена, защото тогава пак имаме увеличение на пенсиите, индексиране. На отпуснатата пенсия от 1.2% Тя не е оставена на 1.2%.", каза той пред БНТ

Иван Станчев онагледява изчисленията си с графика. В нея произволен работник от 2015 г. с коефициент 1.2 има постоянен тренд на увеличаване със съответните индексации.

"2019 г. пенсията не е изчислена само с 1.2%, а с 5.7% увеличение на пенсията от 2018 г."

Тогава НОИ взима по-благоприятния размер на пенсията между две формули. Една, при която е по коефициент 1.2% или втора с фиксиран процент от 5.7%.

"Червената графика е грешката на НОИ. Ясно се вижда, че разликата между синия и зелената линия е 12.5%, а разликата между синята и червената линия е 9.5%", обяснява Иван Станчев.

Зелената линия отразява увеличението от средно 12.5%, но според изчисленията му, те се получават предимно от хора пенсионирали се през последните 2 години.

Пенсионерите след 2019 г. само те получават 12.5% Това ли беше целта на законодателя, да актуализират съвременните пенсии или да осъвременят пенсиите преди 2019 г. Пенсиите преди 2019 г. заради погрешното тълкуване на експертите на НОИ се движи по червената линия, ... както постоянно се оплакват гражданите, смята Иван Станчев.

Ако НОИ греши, каква трябва да бъде корекцията?

Първо през 2019 г. пенсиите е трябвало да бъдат изчислени само с 1,2 подобно на 2017 г. Второ през 2019 година пенсиите са актуализирани с процент, по-малък от 2,2875. Тогава 1,35 процента, коефициент, използван при последното преизчисление, би погълнал 1,2%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    23
    В НОИ нямат грешка!
    НОИ са изпълнители и правят всичко онова, което им се заповяда от Правителството! Да вярно е, че излезе по тв-новините някакъв нещастик от НОИ, който свенливо смотолеви нещо от сорта, че сметалото им дало засечка, но дали някой му повярва...? Факт са последиците, че го отнесоха над 1 млн пенсионери...
  • 0
    22
    ANI
    НОИ прави много грешки съвсем умишлено, за да не изчислява всичко, както си е по закон!Естествено, за да ощети хората. Те и без това разчитат да получат някакви мизерни стотинки, наречени увеличение! Само много шум за нищо беше по медиите!
  • 0
    21
    DON-KORLEOONE
    Поредната заблуда ? гъоко на червена импекска са осра ! пенсионери внасяли 3 пъти по високи осигуровки получават и по-висок коефициент получават двоѝно по-малко увиличение . защо така БЕ ЧЕРВЕН БОКЛУК ? Да поясня осигуровките ми са 52%+2 % а сега са 17/18 % .? защо импексният Вицекрадла не може да обясни с къоравият гъоко на саѝта на НОИ ,-КАТО ВЛЕЗЕШ с ЕПИКА ПОЛУЧАВАШ РАЗПОРЕЖДАНЕ СЪС ЕДИН ТЕКСТ И ИЗЧИСЛЕНИЕ ? А НА ГИШЕТО НА НОИ С/У ПОДПИС ДРУГО ? ВЯРНА Е САМО ДАТАТА И № НА РАЗПОРЕЖДАНЕТО - 01.01.2022г. Унуѝ харварско шаѝзе дето не се знае дали е поданик или гражданин,-що мълчи кат хибридна краварска царевица ? То че г-н баш Гербопитеков не го биваше е вярно ? Но променените карамъзъ ,- За нищо не стават ?
  • 2
    20
    Stoyanka Kirova
    Най- ощетени са всички,ноито1997 г.са осигуре ни на мин.заплата.Т Коефициента е 0,3. Трябва да ни разрешат да се откажем от този стаж.Същото е и със следващите 2 години.Наказани сме, че сме се осигурявали.В момента не разрешават отказ, дори да имаш стаж повече от необходимия. Това засяга много хора.
  • 3
    19
    Това е реалното...
    На 85-годишната ми майка, с 40 г. трудов стаж, пенсията й беше прецакана от деноминацията при Иван Костов, като тогава бяха несправедливо ощетени милион пенсионери. Към края на 2021 г. нейната пенсия беше 420 лв. с ковид добавката от 120 лв., а на 7-ми януари 2022 г. получи 450 лв. Така нар. увеличение на пенсията й е с 25 лв.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари