Пенчо Милков: За съжаление, днес хората с увреждания се сблъскват с най-много трудности

3
Община Русе отбелязва днешния Международен ден на хората с увреждания
Община Русе отбелязва днешния Международен ден на хората с увреждания

Община Русе отбелязва днешния Международен ден на хората с увреждания

Над един милиард души по света или около 15% от населението страдат от някаква форма на увреждане. Идеята на Международния ден на хората с увреждания 3 декември е обществото да прояви съпричастност, каза кметът на Община Русе Пенчо Милков.

Предизвикателството на днешния ден е, че той задължава всички, които обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

Този ден не е празник. Той не се чества, а се отбелязва, за да напомнят хората с увреждания за себе си. Да напомнят, че ги има, че са част от обществото и трябва да заемат с право своето достойно място в него.

За съжаление, днес хората с увреждания се сблъскват с най-много трудности, когато се опитват да реализират правата си. Като общество трябва да осъзнаем, че те се нуждаят от особено внимание. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания.

Въпреки че с усилията си държавни и неправителствени организации бавно, но необратимо променят социалната среда, обществото ни все още дължи много на хората с увреждания. Дължим подкрепа и на родителите на деца с увреждания, решили да им дадат шанса да растат в семейна среда.

Това е още един повод да засвидетелстваме своето уважение и да изразим подкрепа в името на повече толерантност и разбиране на хората с увреждания.

Социалната политика на Община Русе е с лице към хората с увреждания, хората в нужда. Ние сме заедно и ще продължим да отстояваме необходимостта от промяна на отношението и поведението, от нов начин на мислене и нова култура.

Защото едно общество е силно, когато е обединено!

Пожелавам ви кураж, сили и споделеност!“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари