Пенчо Милков: Решихме да изградим фотоволтаични системи

8
Ремонтът на улиците се налага да почакат, защото започна мащабният проект на ВиК - Русе
Ремонтът на улиците се налага да почакат, защото започна мащабният проект на ВиК - Русе

Решихме да изградим фотоволтаични системи, които да са в помощ на населените места, особено през зимните периоди.

Това каза кметът на Русе Пенчо Милков по повод високите цени на тока в интервю на Иван Иванов, публикувано във FROG NEWS. Ето какво още допълни той:

Г-н Милков, започна третата година от мандата Ви и по традиция направихте отчет пред медиите и русенци. Видяхме, че през тази година с екипа си се захващате с няколко големи проекта – стартиране на гражданските полети от Летище Русе, въвеждане на обучение по роботика освен в училищата и в детските градини, създаване на ГИС система, но изглежда, че русенци все още са недоволни от качеството на инфраструктурата в града. Могат ли гражданите да очакват някакво подобрение в следващите месеци?

Голяма част от инфраструктурата на Русе – улици и булеварди, е предвидена за ремонт и преасфалтиране. Заложили сме средства за това. За съжаление в момента се налага дейностите да почакат, защото започна мащабният проект на ВиК - Русе за подмяна на водопродната мрежа в целия град. При него ще се разкопаят над 120 улици в различните квартали, голяма част от които съвпадат с планираните от общината за ремонт. Абсолютно неразумно ще бъде да изразходваме общите ресурси за нещо, което после ще бъде разрушено. Съгласен съм със съгражданите ми, че има улици, които са забравени с години и са като след бомбардировка, но ги призовавам да проявят търпение и ги уверявам, че ще се погрижим поетапно за тях.

В общинското предприятие “Комунални дейности“ закупихме много нови машини и наложихме нов начин на работа. Работните ни бригади вече не реагират непрекъснато на многобройните сигнали из целия град. Сега се действа методично, квартал по квартал, и гражданите трябва да знаят това, защото така се пестят време и много ресурси. Вече преминахме през „Възраждане“, „Цветница“ и „Здравец“, и през новата година ще продължим по този начин. Със собствени сили подменяме старото осветление с нови LED лампи, ремонтираме пропадания, дупки, шахти, слагаме прожектори по пешеходните пътеки. Без външни фирми, абсолютно сами. Направихме и група за ремонт на тротоари – нещо, което липсваше в Русе от много години и трудно открихме работници за нея. Бригадата вече премина през няколко ключови места в града и макар да не е многолюдна, строителите се трудят усилено, за да подобряват средата около нас малко по малко.

И още нещо, с което успяхме да се справим – високите цени на асфалта. С новия договор, който сключихме, те са с приблизително 30% надолу. Това е поредният пример за неизгодните условия, в които бе оставено да работи общинското ни предприятие, за да се даде предимство на външните изпълнители.

Освен дейностите на ВиК-Русе, има и доста изкопни работи на телекомуникационните и енергоразпределителните дружества, а възстановяването на площите често е недобро. Много пъти ни се е налагало да не приемаме обектите, докато не бъдат възстановени в първоначалния им вид. Служителите ни следят строго за това, но е необходимо и съвестно отношение от страна на фирмите.

Споменахте осветлението в общината и в тази връзка - какви мерки предприема Община Русе, за да се справи с драстичното покачване на цените на тока? Преди около два месеца направихте изявление относно недостига на средства за сметките за ток и издадохте заповед за икономии в общинските сгради.

Проблемът с цените на електроенергията е повсеместен. Общините ежедневно предлагат услуги на гражданите и поддържат огромна инфраструктура, свързана с потребление на ел. енергия - осветлението на булеварди, административни сгради, училища, детски градини, отоплението им е предимно на електричество. През януари тази година сметката ни е 438 хил. лв., а миналата година е била 151 хил., което е три пъти повече. Разполагаме със строго регламентиран бюджет и това ни постави в неудобна ситуация. Затова организирах среща с кметовете на населени места от община Русе, на която решихме в дългосрочен план да изградим фотоволтаични системи, които да са в помощ на населените места, особено през зимните периоди. Предстои среща с фирми, които предлагат изграждане на такива соларни електроцентрали.

В ход е и подмяната на часовите системи за регулиране на осветлението с нови, тъй в като някои от населените места часовниците не са подменяни от години и това е причината някои лампи да светят и през светлата част на деня. Въпреки че осветителните тела в много населени места са подменени с енергоспестяващи, в някои от тях потреблението продължава да расте. Затова ел. техници ще направят проверки по трафопостовете за неправомерно пренасочване на енергия от домакинствата.

Предвиждаме обследване на уличното осветление на цялата територия на общината и както споменах, след това ще осъществим масова подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи. Спечелихме и финансиране от близо 800 хил. лв. по Норвежкия финансов механизъм, с което ще продължим обновяването на уличното осветление в кварталите и ще изградим фотоволтаици и в Русе.

Тези мерки са на общинско ниво, но какво предвижда държавата в конкретния случай, как реагира тя на тази ситуация?

Смятам, че правителството реагира бързо и адекватно и ни компенсира веднага за месеците ноември и декември. Имаме уверения, че това ще бъде направено и за месец януари. Поради тази причина не планираме намаляване на уличното осветление, но ситуацията с цените на електроенергията е много динамична и я следим, за да реагираме с навременни мерки.

Бих искал да отбележа много доброто ниво на взаимодействие с Националното сдружение на общините в България, които споделиха, че предприемат стъпки за изменения в програмата за компенсиране на крайните клиенти на електрическа енергия. Сега крайните клиенти са два вида – битови и небитови. Ние като община, естествено, сме включени в небитовите, но е пределно ясно, че има съществена разлика между едно търговско предприятие, което има постоянни приходи, и община с гласувана рамка на бюджета. Идеята е в тази програма за компенсации да бъде включена и трета категория – тази на „публични“ потребители, които ще получават по-голяма помощ от досегашната.

Да ви върна на темата с ремонтите на ВиК мрежата. Според вашите думи калната или прашната картинка, в зависимост от сезона, ще се задържи по-дълго?

Искам отново да подчертая, че Община Русе не е възложител на проектите, защото много често граждани адресират определени проблеми, свързани с реализирането на т.нар „воден цикъл“ към местната администрация. Възстановяването на пътната и тротоарната настилка по договор е задължение на изпълнителя – в случая местното ВиК. В тази връзка правим регулярни срещи с изпълнителя и подизпълнителите, като на последната поставихме въпроса ребром относно забавената реализация на проекта и повредени части от инфраструктурата. Ще бъдем безкомпромисни по отношение на такива проблеми и предупредихме, че ще бъдат налагани санкции.

Осигурихме и ВиК инженер, който да бъде в постоянна връзка с дружеството относно качеството и организацията на изпълнение, като контролът ще осигури безопасното придвижване на граждани и транспортни средства. По проект реконструкцията на водопроводите, които са с дължина около 36 км, драстично ще намали броя на авариите и ще се ограничат загубите на вода по мрежата. И поради тази причина смятам, че всички трябва да се въоръжим с търпение, защото ефектът от реконструкцията ще бъде усетен от всички русенци през следващите десетилетия.

Видимо от думите Ви и информацията от ВиК Русе разкопаване ще има и по много от главните улици и булеварди в града. Голяма част от сигналите обаче касаят междублоковите пространства. Хората твърдят, че те не са в цветущо състояние, а тревните площи са превърнати в паркинги. Как смятате да решите този проблем?

Относно междублоковите пространства - натоварил съм общински служители със задачата да правят ежедневни обходи по кварталите в целия град. При тях се извършва заснемане, измерване и съставяне на количествено-стойностни сметки за извършването на ремонти, които не са предприемани от години. Наскоро пуснахме и дронове, които да заснемат цялата територия на град Русе, което ще улесни работата на служителите ни. Въз основа на събраната информация в бюджета за 2022 г. ще бъдат отделени около 2 млн. лв. за обновяването и асфалтирането на част от тях, както и изграждане на паркинги.

Предвиждаме облагородяването на междублоковите пространства да продължи и през 2023 г. с още по-големи темпове.

Наближава и моментът, в който ще бъде приет бюджетът на общината за тази година? За какво предвиждате повече средства, кои са най-важните ви инфраструктурни проекти за 2022 г. и има ли ограничения в някои от перата?

Важно е да отбележа, че на този етап изчакваме приемането на държавния бюджет за 2022 г., тъй като доста от перата в общинския са субсидирани от държавата, но определено ще разполагаме с повече средства от миналата година. Тогава макрорамката на бюджета беше 160 млн. лв. За тази година предвиждаме увеличение на средствата за инвестиционни и инфраструктурни проекти, както и за образование, култура и спорт. Заложили сме и двоен ръст на финансирането на читалищната дейност, както и за ремонт на самите сгради на читалищата, там където е нужно. Лично аз смятам, че образованието в една държава би трябвало да е приоритет, затова в общината правим много нововъведения и насочваме средства в тази посока. Увеличаваме парите и за подобряване на техническата инфраструктура на малките населени места – ремонт на уличната и тротоарната мрежа. Предвиждаме и реализиране на проекти по „Красива България“ за достъпна среда на обекти, които са общинска собственост.

Силно се надявам тази година да излезем от пандемичната обстановка и да възвърнем облика и духа на града ни, който дълги години е бил сред водещите икономически и културни райони на страната. Водим активни разговори с правителството, за да получи Северна България и в частност нашият регион нужното внимание, средства и подкрепа по проектите, които искаме да осъществим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    14
    Червен Пенчо
    Верно, малко след дъжд качулка наща работа във всяко отношение, ама вие сте свикнали:)
  • 15
    13
    Русе
    Чета "отчета" на кмета и се чудя - аз и той в един и същи град ли живеем ? Чета "предложенията" на кмета и се чудя - това момче има ли някаква представа за живота и проблемите на Русе ? Спирам да чета глупостите и считам, че Русе има нужда не от този, а от друг Кмет !
  • 19
    12
    юла
    Истината е че кмета не можа да направи екип, който да участва с проекти от еврофондове.Да си кмет означава да организилаш,а той не успява.Пълен некадърник.
  • 22
    11
    Гном с микрофон
    За две години си увеличи на два пъти заплатата, откри два кенефа и .... това са видимите резултати.
  • 10
    10
    Ех, Кмете ...
    Виждат се в целия град траповете от разкопаното, където се полагат новите тръби или там където има аварии - това го разбираме, че е ремонт по необходимост. Обаче и като цяло защо са толкова зле улиците ни в града ни - пропаднали, хлътнали места по улиците, липсва асфалтово покритие, хлътнали шахти на градската канализация, разбити тротоари. Защо не се измисли начин за възможно най-бързо и по най-ефективен ред да се ремонтират навреме дупките в кварталните улички - или защото на всички тези въпроси отговорът на това е заложено във фразата: "-Пари?..... Няма!". Да, явно не е лесно да се управлява замиращ град като Русе ...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари