Пенчо Милков поздрави служителите на Районния център 112

2

Кметът на Русе Пенчо Милков отправи приветствия към служителите на Районния център 112 по случай професионалния им празник - Европейския ден на номера за спешни повиквания.

„Благодаря ви за денонощните усилия и за енергията и професионализма, които влагате в работата си, въпреки стреса, на който сте подложени“, каза кметът.

Той им пожела да изпълняват служебния си дълг все така отговорно и с вдъхновение, тъй като те са надеждата на всеки, изпаднал в беда.

Повикванията към тел.112 се приемат в шест районни центъра – София, Кърджали, Бургас, Варна, Русе и Монтана. Към настоящия момент Районен център 112- Русе е резервният национален център за данни и софтуерното и хардуерно оборудване на Националната система 112. Ако центърът в София не работи, Русе поема целия трафик и всички функции на системата, без да се нарушава обслужването на спешните повиквания към тел.112.

Дирекция „Национална система 112“ към МВР е реализирала успешно проект за внедряване на разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization – AML) на територията на Република България. Това е безплатна услуга, която автоматично изпраща точното местоположение до службите за бързо реагиране всеки път, когато гражданин се свърже със 112. AML локализацията се извлича с помощта на сигнали за местоположение от клетъчни кули, GPS, wifi и сензори на телефона. Идеята на проекта е да може да бъде локализиран всеки гражданин, подал сигнал към 112, дори и да не знае точния адрес, на който се намира.

AML не е приложение, а вградена услуга в смартфона, и ще работи автоматично за телефони, които поддържат както Android, така и iOS.

Към днешна дата услугата е внедрена в 34 държави по света, от които 21 в Европа.

Припомняме, че през декември Общинският съвет реши да бъде преместена Националната система за спешни повиквания 112 на ул. „Котовск“ 4. В момента сградата се ремонтира от Община Русе, която е прехвърлила безвъзмездно части от нея в полза на Министерството на вътрешните работи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Dnxj
    Гледай да не направиш и там някое дете хахах
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари