Педиатър: Нараства броят на заразените с КОВИД деца у нас

0
Специалистът предупреди, че се наблюдават и усложнения сред децата след прекаран коронавирус
Специалистът предупреди, че се наблюдават и усложнения сред децата след прекаран коронавирус Видео: NOVA NEWS

Основната причина е събирането с много хора по време на празниците, смята д-р Тодор Тодоров

Отчита се увеличение на заразените с COVID-19 деца. Това каза в ефира на „Социална мрежа” по NOVA NEWS  педиатърът д-р Тодор Тодоров. По думите му основната причина за тревожната статистика е събирането с много хора по празниците.

„Това не е изненадващо, не е ясно обаче кой щам е доминиращ- Омикрон или Делта. Симптомите са неразличими от тези на обикновена настинка- започва с хрема, болки в гърлото и кашлица. Протича сравнително леко, но притеснителен е големият брой на случаите. Именно това ще определи натоварването върху здравната ни система, а не силата на протичане на вируса”, обясни той.

Специалистът предупреди, че се наблюдават и усложнения сред децата след прекаран COVID.

„Регистрирани са случаи на синдрома на „Кавазаки”-добре познат на българските лекари. Лечим е, важна е диагностиката”, добави още той.

Д-р Тодор Тодоров коментира още, че сред семействата, които лекува, няма желаещи да ваксинират децата си.

„Усеща се и една умора от спазването на противоепидемичните мерки. Дори хора, които доскоро спазваха ограниченията, вече не го правят”, добави педиатърът.

Според него за достоверността на бързите тестове сред децата категорична може да бъде единствено статистика за изминал период от време.

Тодоров добави още, че освен COVID в момента сред децата циркулират и други вируси като розеолата, засягащи кърмачета в най-ранна възраст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари