Паветата от улица ”Славянска” ще бъдат използвани за паркинги

3
Инициативен граждански комитет настоява цялата улица да бъде възстановена с паваж
Инициативен граждански комитет настоява цялата улица да бъде възстановена с паваж Видео: БНТ

Част от паветата, извадени от улица „Славянска”, ще бъдат ползвани при изграждането на паркингите в района.

Инициативен граждански комитет настоява цялата улица да бъде възстановена с паваж. От местната администрация обясниха, че с настилката от асфалт ще е по-малко шумно и по-безопасно, предава БНТ.

УлицаСлавянска” е първата павирана улица у нас - през 1880 година паветата са докарани по река Дунав от Австрия. В началото на 70-те години на миналия век е асфалтирана. В момента там се прави основна реконструкция по европроект, наред с още 3 улици, които водят към реката. Инициативен комитет е направил подписка да се върне първоначалната настилка на улицаСлавянска” и тя да бъде обявена за паметник на културата. От общината обясниха, че заради големия трафик, шума и безопасността асфалтът е по-добър вариант.

Мариян Димитров
„Извинявайте, обаче „Дондуков” в София е с павета – там минават трамваи, там минава такъв трафик - за половин София, и вижте, че хората възстановиха паветата. На тази улица с тези сгради ѝ подхожда да има павета.”

От Общината обясниха, че улица „Славянска” заедно със сградите на нея е групов паметник на недвижимото културно наследство и всички ремонта там са съгласувани с Института по паметници на културата.

Живка Бучуковска – гл. архитект на община Русе
„Тези павета, които ние сега вадим от самата улица, те се съхраняват в складове на Комунални дейности и частично, естествено, тези, които стават, ще бъдат ползвани в зоните за паркиране, т.е. ние ще имаме отново някакви елементи от преди както е било, даже от преди 74-а година, когато са асфалтирали за дипломатическия корпус.”

Гражданската подписка ще бъде разгледана на следващото заседание на Общинския съвет.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари