Пациенти на хемодиализа в УМБАЛ "Канев" са лекувани в коридора

0
В последните 2 години броят на пациентите на хемодиализа е нараснал почти двойно - от 80 на 180 души, апаратурата остарява
В последните 2 години броят на пациентите на хемодиализа е нараснал почти двойно - от 80 на 180 души, апаратурата остарява Видео: БНТ

С дарение на канадския предприемач Игнат Канев в момента се ремонтират още две отделения в русенската университетска болница.

Едното е звеното за трансфузионна хематология. След това започва обновяване на другото отделение - това по хемодиализа.

В ремонта на специализирания кръвен център са вложени 300 хиляди лева. Новото отделение ще има чакалня за дарителите на кръв. То ще разполага с всичко необходимо за подобен род медицински заведения - манипулационна с 4 легла, хладилни боксове за кръв и други съпътстващи дейността зали. Другото отделение, към което са насочени амбициите на фондацията на Игнат Канев, е това по хемодиализа.

Момчил Кастерлиев - административен директор на УМБАЛ „Канев”: Последващият обект е доста сериозен - той включва строително-монтажни работи за над 950 хиляди лева и оборудване цялостно с апаратура за около 660 хиляди лева."

Новото отделение ще подобри многократно условията, при които се лекуват пациентите на хемодиализа - казва Кастерлиев.

Момчил Кастерлиев - административен директор на УМБАЛ „Канев”: Процедурите са нараснали няколко пъти – има случаи, при които и в коридора ги манипулираме. Така че там е крещяща нуждата, апаратурата е скъпа."

В последните 2 години броят на пациентите на хемодиализа е нараснал почти двойно - от 80 на 180 души. Расте и „възрастта” на апаратурата за диализа. Става дума за 20 машини за пречистване. В новото отделение техният брой ще бъде по-голям - 24 апарата и част от тях ще са от най-ново поколение. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари