Пациенти и аптекари се видяха в чудо заради неработеща е-система

0
Нищо не функционира. Не можем да си получим лекарствата, вайкат се потърпевши
Нищо не функционира. Не можем да си получим лекарствата, вайкат се потърпевши Снимка: БГНЕС

"Връщаме хронично болни пациенти, защото не можем да видим в е-системата диагнозите и предписаните им лекарства", вайкат се фармацевти

Пациенти и фармацевти се виждат в чудо заради неработеща електронна система, в която уж от вчера трябваше да се съдържа цялата информация за хронично болните пациенти. "Системата не работи, кошмар е", сигнализират и граждани, и фармацевти до вестник "Сега" - едните, защото не могат да получат жизненоважните си лекарства, другите - защото не могат да им ги отпуснат.

От вчера, 1 юли, хартиените рецептурни книжки, в които са описани диагнозата и лекарствата, които трябва да вземат хронично болните пациенти, останаха в историята. Вместо това цялата история за тях вече трябва да се съдържа в електронна рецептурна книжка. Хората би трябвало да могат да видят какво им е предписано на his.bg - чрез електронен подпис, а фармацевтите - следва да проверяват тази информация електронно - в е-система на здравната каса.

"Системата обаче не работи. Нищо не функционира. Софтуерът ни е интегриран с тази система, от вчера обаче ни дава само: "Недостъпна система". Хората са меко казано притеснени. Чудим се какво да правим. Връщаме ги, защото не виждаме заверената диагноза на пациентите и има риск лекарствата, които им отпуснем, да не се заплатят от здравната каса", обясни пред "Сега" фармацевт от столицата. 

"От години трябваше да проработи системата, за да се свържат личните лекари, касата и фармацевтите, за да не ходят болните при лекарите. Сега с електронните рецепти уж се улесняват нещата, но системата ги изхвърля по няколко пъти, фармацевтите пък не са обучени да работят и при тях чакане. Понякога ти трябват часове да си вземеш лекарствата, сега вероятно и дни", оплаква се и гражданин по повод е-рецептите, които пък влязоха в сила от 1 юни. Става дума само за е-рецептите, заплащани по Здравна каса. Останалите, които се изписват масово - си остават на хартия за неопределено време.

От здравната каса коментираха, че като всяко нещо, което се пуска за първи път, е нормално в началото да има неуредици. "В случай, че възникнат затруднения от техническо естество с медицинския или аптечен софтуер, до 15-ти юли те трябва да бъдат отстранени", казаха оттам. Същото съобщение е публикувано и на сайта на НЗОК, където им по-детайлна информация за фармацевтите.

ОТСРОЧКА

Хартиени рецептурни книжки ще важат още известно време - за всички хартиени рецепти за лекарства, медицински изделия и диетични храни, издадени преди 1 юни тази година и за всички издадени е-рецепти преди да бъде въведена е-рецептурната книжка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари