Патриарх Кирил: Руските войници, които загинат, ще бъдат очистени от всички свои грехове

0
Мнозина днес гинат по полетата на междуособната бран
Мнозина днес гинат по полетата на междуособната бран

Мнозина днес гинат по полетата на междуособната бран

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че руските войници, загинали в Украйна, ще получат опрощение за греховете си. Той каза това само дни след като руският президент Владимир Путин нареди първата от Втората световна война мобилизация в Русия, предаде Ройтерс.

Патриарх Кирил е ключов съюзник на Путин и поддръжник на инвазията. В предишни свои изказвания той е критикувал тези, които се противопоставят на войната и призова руснаците да се сплотят около Кремъл.

"Мнозина днес гинат по полетата на междуособната бран", каза 75-годишният Кирил в първата си неделна проповед след указа за мобилизация. "Църквата се моли тази бран да приключи час по-скоро, за да може колкото е възможно по-малко братя да се убият един друг в тази братоубийствена война."

"Но същевременно Църквата осъзнава, че ако някой, движен от чувство за дълг и необходимост да изпълни клетвата, остане верен на своето призвание и загине при изпълнение на войнския си дълг, то той несъмнено е сторил деяние, равносилно на жертва. Той принася себе си в жертва за другите. Затова вярваме, че тази жертва отмива всички грехове, които човек е извършил."

Русия обяви, че свиква още около 300 000 войници да воюват в Украйна като част от мобилизационна кампания, предизвикала обществено недоволство, бягство на мъже в мобилизационна възраст и протести в цялата страна.

Подкрепата на Кирил за войната в Украйна задълбочи противоречията между руския клон на Православната църква и другите крила на световното православие. Папа Франциск, главата на Римокатолическата църква, е изявен противник на войната и в няколко свои публични послания изглеждаше сякаш критикува позицията на Кирил, включително по-рано този месец, когато каза, че Бог не подкрепя войната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    до 4
    Ако искаш да чуеш психар, послушай Байдън, Шолц, Бербок и Дер ЛайНен.
  • 1
    4
    daskal
    Баси психаря! Този говори като шаман на някакво людоедско племе.
  • 3
    3
    любопитен
    Този иезуит е служител на дявола, никакъв свещенник не е. Срам и позор за християнството, прилича именно на онези свещенници от концлагерите.
  • 0
    2
    Патриарх Кирил
    е светец очистител. Ако Костадинов от Възраждане се запише доброволец и го застрелят украински нацисти , греховете му ще бъдат очистени. Но не се записва грешника !
  • 8
    1
    Аз
    Кириле кириле и ти си поредния олигофрен- що не отидеш ти на на фронта МИШКО
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари