Първи предизборен дебат

0
Един срещу друг застанаха Томислав Дончев, Даниел Лорер и Георги Свиленски
Един срещу друг застанаха Томислав Дончев, Даниел Лорер и Георги Свиленски

Един срещу друг застанаха Томислав Дончев, Даниел Лорер и Георги Свиленски

Предизборната кампания вече е в ход и с нея започват и най-зрелищните политически сблъсъци. В следващите четири седмици в студиото на bTV ще се провеждат традиционните дебати по важните въпроси, които вълнуват всички българи.

В словесна битка първи се изправят Томислав Дончев от ГЕРБ, Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ и Георги Свиленски от БСП.

Томислав Дончев е магистър по философия от Великотърновския университет и магистър по Стопанско управление и високи технологии. Вицепремиер е и в трите правителства на ГЕРБ, а сега е водач на листата в Габрово.

Даниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в Тел Авив. Той е министър на иновациите и растежа в кабинета на Кирил Петков, а сега води листите на ПП във Варна и Търговище.

Георги Свиленски е дипломиран инженер от Университета за архитектура и строителство. Председател е на парламентарната група на БСП в 47-мия парламент, а сега води листата на левицата в 24 МИР – София.

Предстоящият вот

Томислав Дончев обяви, че ГЕРБ са готови да се върнат в управлението, стига народът да го реши. „Като кондиция, персонален състав и експертиза ние винаги сме готови да служим както е необходимо“, каза Дончев.

Даваме ясна заявка – това са избори между старото и новото. Ако ГЕРБ са готови да се върнат в кондиция, за нас е важно моделът от последните 12 години да бъде прекратен“, заяви Даниел Лорер.

От БСП се явяваме на изборите със заявката да продължим социалната политика“, каза Георги Свиленски.

Икономическа и енергийна криза

Половината от причините за икономическата и енергийната кризи са вносни, а другата половина – домашно производство“, каза Томислав Дончев. По думите му правителството в своята неопитност е довело до по-сериозно задълбочаване на кризите.

Домашните ни причини са заради невъзможността 12 години ГЕРБ да осигури алтернативен източник на газ за България. Ние успяхме да намерим алтернативи“, каза Даниел Лорер в отговор.

Избирателите искат сигурни доставки на ниски цени, ние сме за това. Това означава разговори и с „Газпром“, и с всички други възможни доставчици“, заяви Георги Свиленски.

Относно проблемите с „Газпром“ и различията между коалиционните партньори, Лорер коментира, че по-важен фактор е наличието или отсъствието на газ. „Основен проблем на „Газпром“ е, че могат да прекъснат доставките, когато си поискат“, каза Даниел Лорер.

Според Томислав Дончев доставките на газ не трябва да бъдат базирани на политически емоции, а единственото решение е свободната конкуренция.

Нека има по-малко идеологизиране на този проблем. Хората чакат ниска цена и сигурна доставка“, каза Свиленски.

Икономика и финанси

Според Томислав Дончев се задава криза с публичните финанси, но Лорер отрече. „Последните 12 години ГЕРБ превърнаха държавните компании в техни посредници“, каза бившият министър на ПП. Свиленски на свой ред определи това като внушения с цел да се преразгледат социалните постижения на правителството.

Това, което виждаме като прогнози от институциите за края на годината, е много различно от заложените параметри. Въпросът е да не говорим за постоянно актуализиране на дълга“, каза Томислав Дончев.

Кръстосан огън

В последните минути на дебата участниците в него имат право да си задават директни въпроси след жребий.

Лорер попита Свиленски дали БСП би управлявала с ГЕРБ при някакви обстоятелства. „Тази коалиция е невъзможна от самото начало. Между нас и ГЕРБ този разговор е безсмислен“, отговори Свиленски.

Той пък се обърна към Томислав Дончев с въпрос каква е била цената на негласната коалицията с „Възраждане“, ДПС и „Има такъв народ“, за да бъде свалено правителството. „Има управляваща коалиция, има и опозиция. Партиите в опозиция могат да се борят с различни цели, но имат и обща цел“, каза Дончев и отрече ГЕРБ да имат бъдещи планове за коалиране с „Възраждане“.

Дончев попита Лорер кой е отговорен за кризата с публичните финанси. Бившият министър на ПП отговори, че такава няма и гражданите трябва да бъдат подпомогнати да преодолеят истинските кризи, породени от войната в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари