Първи думи на астронавтите на НАСА, завърнали се успешно на Земята

1
Успешната мисия беше ключовият тест за това дали космическият апарат на Илън Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - стъпка, която нито една частна компания не е правила досега
Успешната мисия беше ключовият тест за това дали космическият апарат на Илън Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - стъпка, която нито една частна компания не е правила досега Видео: БНТ

Астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се завърнаха успешно на Земята с космическата капсула на частната компания "Спейс Екс". След успешната развръзка НАСА планира да започне рутинни мисии до Космоса на компанията на Илън Мъск

Малко повече от два месеца, след като достигна Международната космическа станция, капсулата на "Спейс Екс" се завърна на Земята, разказва БНТ

Приводняването в Мексиканския залив край Флорида е първото на американска пилотирана капсула от 45 години насам след завръщането на "Аполо" в Тихия океан.

"Знаете ли, това беше истинска одисея през последните пет, шест, седем, осем години - пет години, откакто ние с Боб започнахме да работим по програмата. Да сме тук като първия екипаж, летял с "Драгън", е просто невероятно", сподели Хърли.

"Има нещо специално във възможността да изстреляш, а после да върнеш у дома свои астронавти. Минаха дълги години, без да имаме тази способност. И двамата сме много, много горди да сме малка част от екипа", заяви Бенкен.

Успешната мисия беше ключовият тест за това дали космическият апарат на Илън Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - стъпка, която нито една частна компания не е правила досега.

"Живеем в трудни времена, в които няма много добри новини. Но това е от нещата, които са универсално добри, независимо къде се намирате на планетата Земя. Надявам се да озари деня ви", каза собственикът на "Спейс Екс" Илън Мъск.

С тази космическа мисия започва нова ера за НАСА. Тя слага край на руския монопол за достигане до Международната космическа станция.

"Спейс Екс" предоставя на Съединените щати по-евтин достъп до Космоса в сравнение с предходните програми. Това би позволило пренасочване на средства към бъдещи мисии до Луната и Марс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари