Първи данни от преброяването: Русенска област се топи!

2
В Русе живеят малко над 120 000 души
В Русе живеят малко над 120 000 души

До края на ноември ще станат ясни първите резултати от Преброяване 2021.

Това стана ясно на провелото се заключително заседание на комисията по преброяване в област Русе с председател заместник областния управител д-р Стефка Караколева. Първите изнесени данни ще са относно броя на сградите, жилищата и възрастта на населението. Официално, пълните резултати трябва да бъдат готови в началото на юли 2022 година. При 80% обработени данни на преброилите се в област Русе, резултатите показват, че населението е намаляло във всички общини, като жителите на град Русе са малко над 120 000.

На заседанието бяха обсъдени недостатъците на провелата се кампания, както и начини за преодоляването им при следващото преброяване. Бе отбелязано, че след столицата, в Русенско е проведена най-ефективната и продуктивна информационна кампания. Потвърждение за това е осигуряването на достатъчен брой преброители и контрольори, както и резерви за всички контролни райони и преброителни участъци.

Проблемите, за които русенските граждани са уведомили комисията по време на Преброяване 2021, са свързани със срива на електронната система и затруднения при обозначаване на адреса върху сателитната карта в началото на електронната преброителна карта. Налице са и жалби на граждани, че в анкетната карта не е включено преброяване на домашните им любимци. Не са изключение и куриозни случаи: семейство, което е пропуснало да уведоми преброителя, че имат син, който живее с тях; няколко домакинства, които са изпращали обща снимка с текст: „Ето колко сме. Пребройте ни!“ на електронните адреси на Националния статистически институт и Община Русе.

На територията на област Русе електронно са се самопреброили 75 106 лица в 33 599 домакинства, което представлява 35,3 % от броя на населението в областта към 31 декември 2020 година.

Според доклада на Областната преброителна комисия „при подготовката и провеждането на преброяването е осъществено ефективно взаимодействие и отлична комуникация между представителите на Областна администрация Русе, общинските администрации, контрольори, преброители и служителите в отдел „Статистически изследвания – Русе“ към Териториално статистическо бюро – Север“, и Преброяване 2021 е завършило успешно при спазване на Организационния план за действие.

От Областната преброителна комисия изказват благодарност на всички: преброители, контрольори, служители на общинските администрации, които са участвали в Преброяване 2021.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари